Aktualności dla "Grodzisko Żmijowiska"

Na Grodzisku Żmijowiska trwają Warsztaty Archeologii Doświadczalnej. Tym razem poznać można tajniki kuchni dawnych Słowian oraz spróbować swoich sił w tworzeniu wczesnośredniowiecznej ceramiki. Zarezerwuj sobie miejsce już dziś.

Choć noc świętojańska jeszcze przed nami, na Grodzisku Żmijowiska członkowie Stowarzyszenia Chorągiew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej świętowali już noc Kupały. Było klimatycznie, magicznie i zabawnie.

Na grodzisku Żmijowiska sezon w pełni. Oprócz ustalania szczegółów zaplanowanych wydarzeń na tegoroczne lato, na terenie osady trwają prace wykopaliskowe. Są już pierwsze znaleziska.

Macie ochotę na spacer po czterech grodziskach położonych w Kotlinie Chodelskiej? Bez wychodzenia z domu? Wirtualne Muzeum Chodlika stworzone przez grupę archeologów z Polskiej Akademii Nauk już działa.

Tradycyjnie, jak co roku Grodzisko Żmijowiska nowy sezon rozpoczyna Spotkaniami z Archeologią. Tym razem wydarzenie zostanie wzbogacone o grę terenową „Tajemnice słowiańskiej osady. Ostatni dzień”.

„Kuchnia Słowian…” autorstwa Hanny i Pawła Lisów po raz kolejny została doceniona i nagrodzona. Tym razem książka zdobyła nagrodę AIG PRIX w kategorii „Prix de la Littérature Gastronomique” przyznaną przez Akademię Gastronomiczną.

Chodelka to jedna z najbardziej znanych i lubianych rzek w naszym regionie. Cenią ją wędkarze, miłośnicy dzikiej natury i kajakarze, których z roku na rok przybywa. Teraz pojawił się pomysł, by rzekę zagospodarować turystycznie, oczyścić i zbudować pomosty oraz stanice.

„Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” autorstwa Hanny i Pawła Lisów została nagrodzona w konkursie „Książki Roku 2015” organizowanym przez Magazyn Literacki Książki. Uzyskała tytuł „Książki Sierpnia 2015” w kategorii „Kultura kulinarna”.

Były słowiańskie potrawy, wypał garnków w piecu, niecenie i krzesanie ognia, ale także pokaz sokolnictwa. Słowiańskie Babie Lato zakończyło sezon na Grodzisku Żmijowiska.

Babie Lato 2015

Kolejny sezon na Grodzisku Żmijowiska dobiega końca. Tradycyjnie już, w drugą sobotę września w ośrodku archeologii doświadczalnej odbędzie się impreza zwana Babim Latem. Będą pokazy wypału naczyń ceramicznych, średniowiecznej kuchni, rzemiosła oraz przelotów ptaków łownych.

Jak smakuje kasza jaglana gotowana w glinianym garnku na ognisku? Które rośliny zebrane na łące możemy wykorzystać w kuchni? Jak we wczesnym średniowieczu wyglądało sycenie miodu? Odpowiedzi na te pytania znają uczestnicy Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, które odbywają się w Żmijowiskach.

Przed nami XI Warsztaty Archeologii Doświadczalnej. Tym razem na Grodzisku Żmijowiska będziemy mogli uczestniczyć w wypale naczyń ceramicznych i syceniu miodu oraz w panelu etnobotanicznym. Więcej szczegółów poniżej.

Żmijowiska. Miejsce nieco oddalone od większych siedlisk ludzkich. Położone pośród łąk i lasów. Wypełnione ciszą i spokojem. Idealne na niedzielny wypad dla całej rodziny. Tym bardziej, że sezon na Grodzisku Żmijowiska właśnie się rozpoczyna.

Przed nami długi majowy weekend. Jak spędzić tych kilka wiosennych dni? Gdzie zabrać rodzinę czy znajomych, by naprawdę odpocząć od codzienności a dodatkowo dowiedzieć się czegoś ciekawego? Zapraszamy na Majówkę do Żmijowisk – relaks w cieniu słowiańskiego grodziska.

Słowiańskie Babie Lato odbywające się na Grodzisku Żmijowiska to już tradycja. Impreza kończąca intensywny sezon już od sześciu lat przyciąga miłośników wiedzy o naszych przodkach. Tak było również tym razem.

Skarby w zasiegu ręki

Tradycyjne polskie zioła, choć przez lata zastępowane były innymi przyprawami z różnych zakątków świata, powoli wracają do łask. Gdzie ich szukać? I do czego je wykorzystać? Tego dowiedzieć się można podczas tegorocznych Warsztatów Archeologii Doświadczalnej na Grodzisku Żmijowiska.

Zabawa w archeologów, nie tylko dla najmłodszych. Warsztaty archeologiczne dla seniorów w Grodzisku Żmijowiska rozpoczynają się już 22 lipca.

Jeszcze można zapisać się na X Warsztaty Archeologii Doświadczalnej w Grodzisku Żmijowiska. Początek 22 lipca.

I Piknik Słowian

Pokazy płatnerstwa, garncarstwa, słowiańskiej kuchni, tkactwa oraz uzbrojenia i potyczek wczesnośredniowiecznych wojów będzie można podziwiać 31 maja podczas I Pikniku Słowian w Puławach. Patronat merytoryczny nad imprezą sprawuje Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym.

W drugiej połowie lipca odbędą się jubileuszowe X Warsztaty Archeologii Doświadczalnej 2014. Miejscem potkań będą tradycyjnie Żmijowiska.

Pokaż stopkę