Żmijowiska skąpane w słońcu

Skomentuj (5)

zobacz więcej (26)

Nie wszyscy podczas majówki stali w korkach i kolejkach. Nie wszyscy „spacerowali” po zatłoczonych ulicach. Byli też tacy turyści, którzy wybrali spokój, ciszę i świeże powietrze. Bo tak właśnie wyglądała „Majówka z Archeologią” w Żmijowiskach.

Majówka w Żmijowiskach nieco różniła się od majówki w Kazimierzu Dolnym. Bo choć na grodzisku tętniło życie, nie było tłumów, głośno grającej muzyki i korków. Była za to cisza, słońce i piękno otaczającej nas przyrody oraz przepyszne jedzenie, prosto z ogniska. Za nami bowiem kolejne edycja „Spotkań z Archeologią”, które co roku odbywają się na terenie Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym.

- Pierwszy raz od wielu lat dopisała nam pogoda – mówi Paweł Lis, kierownik oddziału Muzeum Nadwiślańskiego Grodzisko Żmijowiska. - I między innymi dzięki tej pięknej pogodzie odwiedza nas naprawdę dużo ludzi.

Żmijowiska skąpane w słońcu. Parking przy grodzisku zapełniony, dodatkowo turyści na rowerach, jednak nawet gdy pomiędzy chatami spaceruje kilkadziesiąt osób jednocześnie, nie da się tego odczuć. Poczuć za to można świeże powietrze i zapach łąki. Najwięcej osób krąży przy ognisku. Nic w tym jednak dziwnego, skoro w glinianych garnkach ustawionych w żarze gotuje się obiad.... Kasza pęczak, zielona soczewica oraz jajecznica na maśle z pokrzywą, szczypiorkiem i koperkiem.

Gotowanie podczas majówki odbywało się tym razem nieco inaczej niż zazwyczaj. Tym razem swoich sił próbowały zwyciężczynie tegorocznej edycji programu TVN „Ugotowani” – Marika Grzelak i Anna Przykaza.Towarzyszyła im oczywiście Hanna Lis – autorka książki „Kuchnia Słowian, czyli w poszukiwaniu dawnych smaków”, która oprócz przygotowywania potraw odpowiadała na wiele pytań dotyczących słowiańskiej diety a także proponowała, co warto wprowadzić do naszego jadłospisu.

- Warto zbierać młode pędy chmielu, te odrosty zielone i przygotowywać jak szparagi – mówi Hanna Lis. – Są bardzo dobre, smaczne i można je spokojnie zjadać. Natomiast później te pędy pod ziemią, te białe też można dodawać do potraw. My akurat gotowaliśmy je w zupie i byłam zaskoczona, bo są fantastyczne, mięciutkie, bardzo smaczne.

Bez wątpienia spora część roślin, które rosną wokół nas, nadaje się do spożycia. Niestety rzadko kiedy o tym pamiętamy. Większość kojarzy nam się już tylko z chwastami czy polnymi kwiatami. Prawda jest jednak taka, że te wszystkie „chwasty” mają mnóstwo wartości odzywczych i możemy je wykorzystywać w naszych przepisach na wiele sposobów. Pokrzywa, komosa, babka lancetowata czy mniszek lekarski – wszystko to znajdziemy na łące. Zdrowe, tanie i smaczne. Może warto spróbować?

 

Skomentuj


Dodane komentarze (4)

  • www
    Jezeli powiedzialo się A trzeba powiedzieć i B , a nie sterta opalu pocięta pilą spalinową i jajka w niezdrowym kolorze tak niezbędne w kuchni które oferują markety w papierowych jajczarkach .
    • Das
      To przyjedź i porąb, drewno zabezpieczymy. A jajka jak masz domowe też przywieź. Pamiętasz jak śpiewał Stuhr? " Mądrzyć się każdy może trochę lepiej lub gorzej".
  • Grodzisko Żmijowiska
    Serdeczne podziękowania dla Mariki Grzelak, Ani Przykazy i dla Hani Lis - magia telewizji zadziałała! Dzięki Wam 3 maja nasze Grodzisko odwiedziło mnóstwo ludzi, którzy do Żmijowisk wybierali się już od dawna :-)
  • Ewa
    Kiedyś w TV p. Zofia Gumowska opowiadała jak zrobić powidła z tataraku. Dobre są z nich też maseczki na twarz.
  • paweł
    W majowy weekend słowiańskie Grodzisko Żmijowiska odwiedzili licznie także miłośnicy nieco młodszej historii!

Mapa

Muzea

Grodzisko Żmijowiska


Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poszukujesz noclegu na Boże Ciało 2021? Dobrze trafiłeś! Zobacz oferty noclegowe, dzięki którym bez trudu zaplanujesz swój wymarzony wyjazd na Boże Ciało 2021.
Znamy sposób na udane Wakacje 2021! Odpowiedź znajdziesz w naszych ofertach noclegowych na Lato, Wakacje 2021. Nie zwlekaj atrakcyjne noclegi czekają...
Pokaż stopkę