Mamy jesień! (fotoreportaż)

Skomentuj (2)

zobacz więcej (34)

Owoce i warzywa, przetwory, miody, potrawy regionalne, a także wyroby rękodzielnicze prezentowało około 130 wystawców z Kazimierza Dolnego i dość szeroko pojętej okolicy podczas XIV Święta Jesieni w Kazimierzu Dolnym.

Chciał – nie chciał – od piątku mamy jesień. Na szczęście, jak na razie, ciepłą i słoneczną. I taka aura panowała podczas XIV Święta Jesieni w Kazimierzu. Zwiedzający wystawę „Z pół, lasów, ogrodów” wrócili do domów ze świeżą opalenizną oraz z zakupionymi tu darami jesieni,.A  było w czym wybierać.Błonia przed Muzeum Przyrodniczym mieniły się kolorami warzyw i owoców, domowych przetworów, miodów, nalewek czy wyrobów rękodzieła. Pachniały regionalnymi potrawami, które można było skosztować na miejscu bądź nabyć do domu. Dźwięczały ludową muzyką znanej już w Kazimierzu kapeli Sami Swoi z Rejowca oraz przygrywającej tu po raz pierwszy kapeli Łopieńczacy z Łopiennika Górnego. Nie obyło się też bez tańców na świeżym powietrzu.

W tym roku kazimierskie Święto Jesieni, którego charakter ludowego festynu czy jarmarku przyciąga z roku na rok większe rzesze gości, odbyło się juz po raz czternasty. Organizatorzy: Muzeum Nadwiślańskie i Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli już teraz zapraszają na jubileuszowe Święto Jesieni za rok.

 

Kazimierski Portal Internetowy był patronem medialnym tego wydarzenia.

 

Laureaci konkursów organizowanych w ramach Święta Jesieni 2011:

Konkurs na najpiękniejsze stoisko
1. Stowarzyszenie Wojciechowskie Arianki
2. Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji
3. Gorzkowska Grupa Działania
Wyróżnienie: Katarzyna Gruszczyk "Kuchnia Polowa"
Wyróżnienie: Regionalne stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju "Wokół Bystrej"


Konkurs kulinarny, kategoria: Potrawy jarskie
1 Gorzkowska Grupa Działania - pasztet z marchwi
2. Beata Perepeczo - ser kozi pleśniowy
3. Bożena Urban - kotleciki zbożowe z sosem słodko-kwaśnym
Wyróżnienie: Danuta Tomczyk - pasztet z selera


Konkurs kulinarny, kategoria: Potrawy mięsne
1. Kuchnia wojciechowska - kiełbasa z wędzarki
2. Anna Sidor - smalec z wędzonką, lubczykiem i chili
3. Jolanta Jeż - Wasilewska - kapusta faszerowana
Wyróżnienie: Maria i Marian Zuba - salceson przekładany


Konkurs kulinarny, kategoria: Słodkości
1. Piekutowski Włodzimierz - wino z czarnego bzu
2. Tomasz Lisiakowski - sękacz nałęczowski
3. Cecylia Chomacka - sernik z brzoskwiniami
Wyróżnienie: Katarzyna Wojciechowska - sok Vita Apple


Fotoreportaż Mateusza Stachyry.

 

Skomentuj


Dodane komentarze (2)

Mapa

Muzea

Muzeum Nadwiślańskie / Oddział Przyrodniczy


Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
To osoby tworzą świąteczną atmosferę. Jest tyle pięknych miejsce w Polsce, gdzie można spędzić Święta Wielkanocne 2024. Sprawdź listę obiektów, które przygotowały na ten czas ofertę specjalną.
Pokaż stopkę