Mamy jesień! (fotoreportaż)

Skomentuj (2)

zobacz więcej (34)

Owoce i warzywa, przetwory, miody, potrawy regionalne, a także wyroby rękodzielnicze prezentowało około 130 wystawców z Kazimierza Dolnego i dość szeroko pojętej okolicy podczas XIV Święta Jesieni w Kazimierzu Dolnym.

Chciał – nie chciał – od piątku mamy jesień. Na szczęście, jak na razie, ciepłą i słoneczną. I taka aura panowała podczas XIV Święta Jesieni w Kazimierzu. Zwiedzający wystawę „Z pół, lasów, ogrodów” wrócili do domów ze świeżą opalenizną oraz z zakupionymi tu darami jesieni,.A  było w czym wybierać.Błonia przed Muzeum Przyrodniczym mieniły się kolorami warzyw i owoców, domowych przetworów, miodów, nalewek czy wyrobów rękodzieła. Pachniały regionalnymi potrawami, które można było skosztować na miejscu bądź nabyć do domu. Dźwięczały ludową muzyką znanej już w Kazimierzu kapeli Sami Swoi z Rejowca oraz przygrywającej tu po raz pierwszy kapeli Łopieńczacy z Łopiennika Górnego. Nie obyło się też bez tańców na świeżym powietrzu.

W tym roku kazimierskie Święto Jesieni, którego charakter ludowego festynu czy jarmarku przyciąga z roku na rok większe rzesze gości, odbyło się juz po raz czternasty. Organizatorzy: Muzeum Nadwiślańskie i Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli już teraz zapraszają na jubileuszowe Święto Jesieni za rok.

 

Kazimierski Portal Internetowy był patronem medialnym tego wydarzenia.

 

Laureaci konkursów organizowanych w ramach Święta Jesieni 2011:

Konkurs na najpiękniejsze stoisko
1. Stowarzyszenie Wojciechowskie Arianki
2. Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji
3. Gorzkowska Grupa Działania
Wyróżnienie: Katarzyna Gruszczyk "Kuchnia Polowa"
Wyróżnienie: Regionalne stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju "Wokół Bystrej"


Konkurs kulinarny, kategoria: Potrawy jarskie
1 Gorzkowska Grupa Działania - pasztet z marchwi
2. Beata Perepeczo - ser kozi pleśniowy
3. Bożena Urban - kotleciki zbożowe z sosem słodko-kwaśnym
Wyróżnienie: Danuta Tomczyk - pasztet z selera


Konkurs kulinarny, kategoria: Potrawy mięsne
1. Kuchnia wojciechowska - kiełbasa z wędzarki
2. Anna Sidor - smalec z wędzonką, lubczykiem i chili
3. Jolanta Jeż - Wasilewska - kapusta faszerowana
Wyróżnienie: Maria i Marian Zuba - salceson przekładany


Konkurs kulinarny, kategoria: Słodkości
1. Piekutowski Włodzimierz - wino z czarnego bzu
2. Tomasz Lisiakowski - sękacz nałęczowski
3. Cecylia Chomacka - sernik z brzoskwiniami
Wyróżnienie: Katarzyna Wojciechowska - sok Vita Apple


Fotoreportaż Mateusza Stachyry.

 

Skomentuj


Dodane komentarze (2)

Mapa

Muzea

Muzeum Przyrodnicze


Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Weekend listopadowy 11-12 listopada 2020 to dobry moment na krótki wypad za miasto. Zrelaksuj się w jednym z naszych obiektów. Zobacz oferty specjalne przygotowane na ten czas.
Przyszłości nie przepowiadamy, ale możemy pomóc Ci zorganizować niezapomniany wyjazd Andrzejkowy. Sprawdź naszą ofertę noclegową przygotowaną specjalnie na Andrzejki 2020.
Pokaż stopkę