W Kazimierzu na świętego Marcina najlepsza gęsina

Gęsina, nieco zapomniana, w ostatnich latach powoli powraca na polskie stoły. W kazimierskich restauracjach mięso gęsie dostać możemy przez cały rok.

Gęsina to nie tylko klasyczne gęsie udka czy piersi, ale także podroby, czyli m.in.: żołądki gęsie na puree z wędzonych ziemniaków, z dodatkiem pieczonych korzennych buraczków czy pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, w towarzystwie musu jabłkowego, galaretki z żubrówki i tostu z chleba kresowego. Pomysłów na dania z gęsiny może być wiele. Popularyzuje je miedzy innymi akcja „Gęsina na św. Marcina", która przede wszystkim opiera się na współpracy Slow Food Polska z restauratorami.

Między innymi dzięki temu w wielu polskich domach, chociaż w ten jeden raz w roku 11 listopada, na stołach pojawia się gęsina. To powrót do staropolskiej kuchni.

- W pewnym sensie temat gęsiny w listopadzie to nowa tradycja – piszą organizatorzy akcji „Gęsina na św. Marcina". – Spożycie tego mięsa od początku naszej akcji wzrosło prawie czterokrotnie i dzisiaj ponad 2 tysiące ton gęsiny zjadają sami Polacy. Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec 20 tysięcy ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna – gęsi poza dużymi hodowlami na nowo widać przy domowych zagrodach.

Podczas tegorocznej edycji imprezy wzorem lat ubiegłych szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę.
W ogólnopolskiej akcji „Gęsina na świętego Marcina" uczestniczy ponad sto restauracji z terenu całej Polski. Wśród nich, zresztą już po raz kolejny – Restauracja „Kuchnia i Wino", jako jedyny lokal z Kazimierza, która na tę okazję przygotowała specjalne menu. Znajdziemy w nim filet z gęsi, jabłko, pomarańczę, pigwę, wanilię i seler; półgęsek z wędzoną śliwką, burakiem, cytryną, cebulą, śmietaną i gorczycą; consome z gęsi, won ton, pieczone warzywa i udko confit oraz szarlotkę z mąki razowej, dyni i białej czekolady.

- Gęsina jest bardzo dobrym i zdrowym mięsem, niezanieczyszczonym chemicznie – mówi Bartłomiej Stefański, właściciel Restauracji Kuchnia i Wino. – Do tego dochodzi aspekt tradycji, która na szczęście bardzo powoli, ale powraca. Nasza restauracja jako jedyna z Kazimierza została zaproszona do wzięcia udziału w ósmej edycji ogólnopolskiej akcji „Gęsina na świętego Marcina".

Drugą akcją mającą na celu promocję mięsa gęsiego jest „Czas na Gęsinę” organizowana przez województwo kujawsko – pomorskie. W tej akcji również biorą udział restauracje z Kazimierza Dolnego.
Jest to Restauracja Hotelu Kazimierzówka Wellness & Spa specjalizująca się w tradycyjnych polskich daniach oraz kuchni europejskiej. W menu lokalu na stałe znajdują się dwa dania z gęsiny: zupa rydzowa na gęsinie oraz gęś balantine, puree z topinamburu, podwójny mus z buraka i rokitnika. 

Drugi obiekt to Restauracja Villi Bohema, która w swojej karcie posiada gęsie wątróbki w porto, a dodatkowo w listopadowym menu pojawi się tam specjalne danie obiadowe: pierś z gęsi z odrobiną trawy żubrowej, suszoną śliwką i morelą, a do tego puree ziemniaczane i czerwona kapusta z odrobiną pomarańczy.

Jednak gęsinę możemy zjeść także w innych restauracjach w Kazimierzu Dolnym i jego najbliższej okolicy. W zasadzie – przez cały rok.

Restauracja "Pod Wietrzną Górą" zaprasza na udko lub pierś z gęsi na musie owocowym.

W Restauracji Siwy Dym w Celejowie na stałe w karcie dań gości gęś duszona na modrej kapuście, w sosie z miodu pitnego i suszonych owoców. I jak przyznaje szefowa kuchni – gęsie mięso cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród klientów. Szczególnie jesienną i zimową porą, bo gęsina wzmacnia naszą odporność.

- Gęsina ma bardzo dużo właściwości odżywczych – mówi Agnieszka Filiks, szefowa kuchni w restauracji Siwy Dym. – Szczególnie ceniony jest także gęsi tłuszcz, który wzmacnia nasz organizm. Smak gęsiny jest wyjątkowy i bardzo specyficzny, ceniony przez koneserów. Ja osobiście bardzo polecam dania z gęsiny.

UWAGA! Jeśli Państwo także promujecie w swoim obiekcie powrót gęsiny na polskie stoły i chcecie, aby Wasz obiekt także został tu wymieniony, bardzo prosimy o kontakt mailowy: redakcja@kazimierzdolny.pl

Skomentuj

Przeciągnij i upuść zdjęcia, lub kliknij

Jak chcesz dodać komentarz?

lub

Podpisz się, aby dodać komentarz

Jak chcesz dodać komentarz?

lub

lub zarejestruj się



Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Przyszłości nie przepowiadamy, ale możemy pomóc Ci zorganizować niezapomniany wyjazd Andrzejkowy. Sprawdź naszą ofertę noclegową przygotowaną specjalnie na Andrzejki 2017.
Zaplanuj razem z nami świąteczny wyjazd do dowolnego miejsca w Polsce. Poznaj oferty specjalne noclegów na Wigilię i Boże Narodzenie 2017.
Pokaż stopkę