Trwają zapisy na Restaurant Week

Skomentuj (4)

zobacz więcej (6)

Trwa rezerwacja na festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week. Weźmie w nim udział około 400 restauracji z 35 miast w Polsce, w tym po raz pierwszy – z Kazimierza Dolnego.

Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W trakcie tej edycji nastąpi inauguracja Lubelskie Restaurant Week, łączącej restauracje nie tylko z Lublina, ale z całego regionu, w tym Kazimierza Dolnego. Wśród festiwalowych nowości znajdziemy m.in. Akuku, Bajgiel, Botanikę, Restaurację na Piętrze – z Kazimierza Dolnego czy Willę Filiks z Nałęczowa.

Ideą przewodnią Festiwalu Restaurant Week jest walka z marnowaniem żywności.

- Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Dlatego Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood – piszą organizatorzy. –  Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w Internecie. Dzięki temu mają możliwość planowania zakupów i w pełni wykorzystania składników.

Oszczędzanie żywności to największe zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Według raportu “Champions 12.3” stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

- Nadchodząca wiosenna edycja festiwalu (3-17 kwietnia, rezerwacje od 10 marca) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek – piszą organizatorzy. – Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

Udział w festiwalu to nie tylko gwarancja dobrego jedzenia ze świadomością, że uczestniczymy także w ważnym przedsięwzięciu dla naszej planety, ale także okazja do wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce Grundig dwuosobowej kolacji w najbardziej obleganej restauracji świata – Osteria Francescana***.

- Wystarczy wybrać się na Festiwal i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją – piszą organizatorzy.

Festiwalowi towarzyszy także konkurs recenzencki. Za najlepszą recenzję wizyty w festiwalowym systemie rezerwacyjnym jako nagrodę przewidziano rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice.

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019
Otwarcie rezerwacji: 10 marca 2019
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale
Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG
Festiwalowy koktajl: Martini Tonic
Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice
Partner lotniczy: LOT Polish Airlines
Partner logistyczny: DPD
Kazimierski Portal Internetowy jest patronem medialnym Festiwalu Lubelskie Restaurant Week.

Skomentuj


Dodane komentarze (1)

  • pijany znad Grodarza
    hmm. Wiem tylko, gdzie " Bajgiel". Pozostałe , nie wiem, ale to chyba wina " Akuku". Pamietam, kiedy byłem dzieckiem dodawało się "na muniu",
    • Barman
      Nad Grodarzem pijesz to jak możesz wiedzieć gdzie ą inne restauracje w Kazimierzu.
    • pijany znad Grodarza
      haha. Faktycznie. Gdzie mi tam do "Akuku"
    • Harry
      Szanowny Barmanie !!--podaj mi prosze adres(w Kazimierzu...tylko,nie ze za obiad zabule z 5 stow--tylko,tak wiesz--normalnie)...(bo szukalem--ale bez rezultatu) jakiejs knajpki,gdzie mozna dostac czerwone mieso i do tego DOPASOWANE wino.....oblazlem CALY Kazimierz--i nie ma!!--nie Krol Kazimierz--bo raz ze to jest bardziej dla snobow(wiem,bo bylem tam ze dwa razy i to jest na serio lipa!!a dwa,ze tam sa ceny z sufitu i to w zasadzie za nic szczegolnego!!)--to jest miejsce,gdzie ALBO mozna spotakc sie na jakiejs POWAZNEJ(np.zawodowej)rozmowie
      rozmowie--przy kawie...i tak ze dwie krople jakiegos koniaku--i KROPKA)albo tam pojsc dla szpanu--mnie nie interesi ani jedno--ani drugie-- ja nie jezdze do Kazimierza,zeby o pracy gadac!!)

Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Weekend listopadowy 11-15 listopada 2021 to dobry moment na krótki wypad za miasto. Zrelaksuj się w jednym z naszych obiektów. Zobacz oferty specjalne przygotowane na ten czas.
Przyszłości nie przepowiadamy, ale możemy pomóc Ci zorganizować niezapomniany wyjazd Andrzejkowy. Sprawdź naszą ofertę noclegową przygotowaną specjalnie na Andrzejki 2021.
Pokaż stopkę