Restaurant Week po raz drugi w Kazimierzu

Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week (16-31 października). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast, w tym Kazimierz Dolny) pod hasłem "#KochajJedzenie". Kochaj, a więc nie marnuj.

Po raz drugi restauracje z Kazimierza biorą udział w ogólnopolskim festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week, który świętuje swoje pięciolecie. Jesienna edycja festiwalu upływa pod hasłem „#KochajJedzenie”. To druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste. Zero waste w dosłownym tłumaczeniu „brak śmieci” lub „brak marnowania” to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska.

- Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu, uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach – piszą organizatorzy. –  Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba.

Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49 zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl.

- Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenia odpowiada za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi – Kochaj jedzenie!
* Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
* Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
* Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
* Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
* Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
* Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
* Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrania rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim - bezpośredni rejs LOT-em do Indii. Szczegóły na festiwalowych stolikach, także w Kazimierzu w dwóch restauracjach: Bajgiel na Lubelskiej i Botanika na Krakowskiej.

Obie kazimierskie restauracje przygotowały dwie wersje menu z akcentem jesiennym.

W Botanice w ramach Restaurant Week zjemy śledzia w oleju lnianym z piklowanymi warzywami, krokiet z golonki z sałatką ziemniaczaną i pieczoną marchwią, a na deser ciasto korzenne z musem malinowym i konfiturami własnego wyrobu. W menu B zupa krem z dyni z kruszonką amaretto, knedle dyniowe ze śliwką, sosem toffi i domową konfiturą, brzoskwinie z werbeną cytrynową i wanilią.

Bajgiel powita nas w klimatach kuchni polskiej i żydowskiej. Możemy tu zamówić gęsią wątróbkę duszoną z jabłkiem i cebulką podaną z cebularzykiem własnego wypieku, filet z kurczaka nadziewany morelą w sosie chrzanowym z kaszą jaglaną i mixem sałat, a na deser tartę ze śliwkami. W menu B: carpaccio z buraka z rukolą, serem kozim i prażonymi orzechami włoskimi podane z cebularzykiem własnego wypieku oraz świetnego karpia w sosie żurawinowym smażonego w migdałach z purre i surówką z kiszonych ogórków. Deser: płonące lody.

Jesienna edycja festiwalu Restaurant Week to także czas podsumowań.

- W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie) – piszą organizatorzy. –  Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków, niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

W lubelskiej jesiennej odsłonie festiwalu Lubelskie Restaurant Week – bierze udział 27 restauracji z Lublina, Kazimierza Dolnego i Nałęczowa. Wśród nich są m.in.: Stół i wół, Muuucho, Bajgiel, Botanika, Willa Filiks, EGO w Hotelu Alter, czy debiuty: Spokojna 2, Za Kulisami, czy Bistro Pazłotko. Pełna lista na stronie: https://restaurantweek.pl/restaurants?location=7-Lubelskie

Do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Otwarcie rezerwacji: od 19 września
Festiwal:16-31 października

Kazimierski Portal Internetowy jest paronem medialnym imprezy.

Skomentuj



Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Weekend listopadowy 11-12 listopada 2020 to dobry moment na krótki wypad za miasto. Zrelaksuj się w jednym z naszych obiektów. Zobacz oferty specjalne przygotowane na ten czas.
Przyszłości nie przepowiadamy, ale możemy pomóc Ci zorganizować niezapomniany wyjazd Andrzejkowy. Sprawdź naszą ofertę noclegową przygotowaną specjalnie na Andrzejki 2020.
Pokaż stopkę