Jesienny Restaurant Week. Wyniki konkursu

Trwa jesienna edycja Festiwalu Restaurant Week. Tym razem jej hasło przewodnie to „Kochaj jedzenie!”. Nasi czytelnicy kochają jedzenie i chętnie dzielą się swoimi sposobami na niemarnowanie żywności. Jak to zrobić?

Idea „Kochaj jedzenie” nie jest obca naszym czytelnikom. Okazuje się, że w czasach obfitości jedzenia można tak prowadzić dom, by odpadki ograniczyć do minimum. Jedna z uczestniczek naszego konkursu zagospodarowuje nawet obierki z warzyw i owoców.

- Z jabłek pozostaje mnóstwo obierek, które piekę w piekarniku z dodatkiem miodu, chili i cynamonu - chrupiąca skórka jabłka – pyszna przekąska! Obierki po włoszczyźnie zazwyczaj zapiekam w podobny sposób, lecz już bez miodu. Chipsy z obierek po warzywach na wywar do zupy to taka oczywistość, ale dzieci chętnie je chrupią – pisze Paulina Narkun.
Niektóre czytelniczki – tak jak żona pana Marcina – mają opracowany cały alfabet niemarnowania jedzenia.
A - aktualizuję listę zakupów, żeby nie powielać tego, co kupił mąż
B - biorę na zakupy tylko tyle pieniędzy, ile jedzenia planuję kupić
C - czytam etykiety i nie kupuję niezdrowej żywności, bo mąż i tak by ją wyrzucił
D - dzielę posiłki na mniejsze porcje i zamrażam
E - eliminuję z jadłospisu szybko psujące się produkty
F - fantazyjnie układam posiłki
G - gromadzeniu jedzenia mówię NIE!
H - humor mi dopisuje
I - identyfikuję się z osobami, które także nie marnują jedzenia
J - jabłka, gruszki i inne owoce przetwarzam
K - kupuję tylko potrzebne produkty
L - lubię dbać o środowisko
M - mam plany, jak urozmaicić jadłospis
N - nie kupuję "za zapas"
O - odwiedzam restauracje, a kiedy czegoś nie zdołamy zjeść, proszę o spakowanie tego "do domu"
P - porcjuję jedzenie
R - robię zapasy
S - słucham tych, którzy radzą mądre gospodarowanie jedzeniem
T - trzymam rękę na pulsie i nie pozwalam mojej rodzinie marnować jedzenia
U - umiem dobrze kupować
W - wiem, jak oszczędzać jedzenie
Z - zachowuję umiar w kupowaniu
Ż - żartuję, że jestem "mistrzem w gospodarowaniu posiłkami"
Czytelnicy radzą też, by samodzielnie kontrolować stan przydatności produktów do jedzenia i nie wyrzucać produktów przeterminowanych o kilka dni:
- Większość produktów można zjeść "po dacie"- a wychodzą z nich smakowitości, że o ja Cię! – rymuje Ewelina Kamińska. – Szanując jedzenie, szanuję produkty, pieniądze i czas - do czego zachęcam także i Was!

Restaurant Week - festiwal niemarnowania jedzenia – w polskich restauracjach, także w Kazimierzu, trwa tylko do końca października, ale u naszych czytelników – jak widać – cały rok!
W naszym konkursie - w którym na naszą pocztę napłynęło rekordowo dużo bardzo ciekawych odpowiedzi - kody wejściowe na festiwal – podwójne zaproszenia na Festiwal wygrali: Ewelina Kamińska, Marcin Bieniek i Paulina Narkun. Gratulujemy! Żałujemy, że nie możemy nagrodzić większej ilości osób.

Kody zostaną wysłane do każdego ze zwycięzców mailem zwrotnym.
Zwycięzcom gratulujemy i przypominamy, że z kodów można skorzystać w trakcie Festiwalu – do 31 października w całej Polsce (pójść na Restaurant Week wszędzie tam, gdzie jest), nie tylko w Kazimierzu w restauracji Bajgiel czy Botanika. Aby z nich skorzystać, trzeba wejść na stronę restaurantweek.pl, przejść przez cały system rezerwacji i tam, gdzie jest płatność, wkleić ten kod (uprawnia do 100% zniżki na rezerwację dla 2 osób).

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród w konkursie jest organizator festiwalu Restaurant Week 2019.

Kazimierski Portal Internetowy jest patronem medialnym festiwalu Restaurant Week 2019.

Skomentuj



Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
Długi Weekend majowy 2024 zapowiada się cudownie. Będzie jeszcze lepszy, jeżeli skorzystasz z oferty specjalnej na majówkę.
Pokaż stopkę