TZN Xenna w Kaziu

"Dzieci brudnej ulicy"? Jest wiele zbyt mało piosenek wytatuowanych na naszych mózgach. TZN Xenna jest w naszej głowie od prawie zawsze i będzie zawsze. Po raz kolejny marzenia się spełniają. Zapraszamy na wspólne świętowanie marzeń i prawdziwego grania. Lata osiemdziesiąte obecne są i zawsze będą. TZN Xenna w Kaziu. To prawda!

TZN Xenna to zespół, którego początki sięgają roku 1981. Założony pierwszego sierpnia 1981 roku przez Zygzaka, Czombego, Goga i Marka zespół działał do maja 1987 roku. W ciągu sześciu lat istnienia występowali w nim także Sidnej, Falkonetti i Dynia. Falkonetti miał bardzo duży wpływ na brzmienie zespołu od 1984 roku. Razem z Markiem stworzyli bardzo płodny tandem kompozytorski. Ich współkompozycje "Bankier, oficer, polityk czy ksiądz","Miasto', "Ola, Ola, Ola, lej" uzupełnione perkusją Dyni i wokalem Zygzaka do dzisiaj cieszą się popularnością.Grający od 1984 roku Dynia doskonale wpasował się w nowe brzmienie zespołu. W składzie: Marek, Dynia, Zygzak i Falkonetti nagrali pierwszą winylową płytę 7"EP "Dzieci z brudnej ulicy". Warto podkreślić, że epka ta była pierwszą polską ep z drukowaną okładką. Do tej pory wszystkie epki Tonpressu były firmowymi kopertkami z logo wydawcy. Na płycie znalazł się także utwór "Ciemny Pokój". "Gazety mówią" i "Nasz świat" znalazły się na składance "Jak Punk to Punk". Oba wydawnictwa firmował Tonpress.


Dyskografia:
Albumy
Ciemny Pokój (1995)
Dziewczyny w pogo (2012)
CZART PRLU (2013)
Single
"Dzieci z brudnej ulicy" (1996)
"1981-2011" (2012)
"Ścierwo" (2012)
Kompilacje różnych wykonawców
Jak punk to punk (1988) – utwory: "Gazety mówią" i "Co za świat"
Bootlegi
Open Rock Kraków "Rotunda" '82 (1982) – split z zespołem WC
Live 1987 (1987) – zapis VHS jednego z ostatnich koncertów w maju 1987.

 

Klubojadalnia Przystanek Korzeniowa
ul. Doły 43
Kazimierz Dolny

start 12 września godz. 19.00
bilet 20PLN

 

Tekst: Korzeń

 

 

Skomentuj


Mapa

Restauracje

Klubojadalnia Przystanek Korzeniowa


Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Szukasz noclegu podczas delegacji, wyjazdu służbowego? Poniżej znajdziesz listę obiektów oferujących nocleg. Znajdź interesującą Cię ofertę i skontaktuj się z właścicielem w celu uzgodnienia...
Szukasz noclegu w ustronnym miejscu? Chcesz odpocząć z dala od tłumu ludzi, zgiełku miasta, w zacisznej okolicy lub na łonie przyrody? Ta oferta jest dla Ciebie. Poniżej znajdziesz listę obiektów...
Pokaż stopkę