TZN Xenna w Kaziu

"Dzieci brudnej ulicy"? Jest wiele zbyt mało piosenek wytatuowanych na naszych mózgach. TZN Xenna jest w naszej głowie od prawie zawsze i będzie zawsze. Po raz kolejny marzenia się spełniają. Zapraszamy na wspólne świętowanie marzeń i prawdziwego grania. Lata osiemdziesiąte obecne są i zawsze będą. TZN Xenna w Kaziu. To prawda!

TZN Xenna to zespół, którego początki sięgają roku 1981. Założony pierwszego sierpnia 1981 roku przez Zygzaka, Czombego, Goga i Marka zespół działał do maja 1987 roku. W ciągu sześciu lat istnienia występowali w nim także Sidnej, Falkonetti i Dynia. Falkonetti miał bardzo duży wpływ na brzmienie zespołu od 1984 roku. Razem z Markiem stworzyli bardzo płodny tandem kompozytorski. Ich współkompozycje "Bankier, oficer, polityk czy ksiądz","Miasto', "Ola, Ola, Ola, lej" uzupełnione perkusją Dyni i wokalem Zygzaka do dzisiaj cieszą się popularnością.Grający od 1984 roku Dynia doskonale wpasował się w nowe brzmienie zespołu. W składzie: Marek, Dynia, Zygzak i Falkonetti nagrali pierwszą winylową płytę 7"EP "Dzieci z brudnej ulicy". Warto podkreślić, że epka ta była pierwszą polską ep z drukowaną okładką. Do tej pory wszystkie epki Tonpressu były firmowymi kopertkami z logo wydawcy. Na płycie znalazł się także utwór "Ciemny Pokój". "Gazety mówią" i "Nasz świat" znalazły się na składance "Jak Punk to Punk". Oba wydawnictwa firmował Tonpress.


Dyskografia:
Albumy
Ciemny Pokój (1995)
Dziewczyny w pogo (2012)
CZART PRLU (2013)
Single
"Dzieci z brudnej ulicy" (1996)
"1981-2011" (2012)
"Ścierwo" (2012)
Kompilacje różnych wykonawców
Jak punk to punk (1988) – utwory: "Gazety mówią" i "Co za świat"
Bootlegi
Open Rock Kraków "Rotunda" '82 (1982) – split z zespołem WC
Live 1987 (1987) – zapis VHS jednego z ostatnich koncertów w maju 1987.

 

Klubojadalnia Przystanek Korzeniowa
ul. Doły 43
Kazimierz Dolny

start 12 września godz. 19.00
bilet 20PLN

 

Tekst: Korzeń

 

 

Skomentuj


Mapa

Restauracje

Klubojadalnia Przystanek Korzeniowa


Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Weekend listopadowy 11-12 listopada 2020 to dobry moment na krótki wypad za miasto. Zrelaksuj się w jednym z naszych obiektów. Zobacz oferty specjalne przygotowane na ten czas.
Przyszłości nie przepowiadamy, ale możemy pomóc Ci zorganizować niezapomniany wyjazd Andrzejkowy. Sprawdź naszą ofertę noclegową przygotowaną specjalnie na Andrzejki 2020.
Pokaż stopkę