Festiwal Smaku w Lublinie

Smaki Lubelszczyzny z akcentami kazimierskimi prezentowane będą od 9 do 11 września podczas III Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Trzy dni imprezy wypełnią ciekawe warsztaty, interesujące wystawy, dużo zdrowego jedzenia i… dobra muzyka.

Tegoroczna edycja imprezy upływać będzie pod znakiem baroku. Daje to okazję posmakować potraw z czasów Jana III Sobieskiego. W konkursie kulinarnym „Smaki Lubelszczyzny” zaprezentują się uczniowie szkół gastronomicznych oraz zawodowcy, w tym kucharze z restauracji Siwy Dym z okolic Kazimierza, którzy według receptur z najstarszej polskiej książki kucharskiej "Compendium fercculorum" przygotują barszcz królewski, gęś z czosnkiem, a na deser – arkas! Która z 7 restauracji zdobędzie "Złotą łyżkę Dziennika Wschodniego", przekonamy się już w sobotę 10 września – werdykt jury zostanie ogłoszony na Zamku Lubelskim.

Na Placu Po Farze tradycyjne potrawy lubelskie prezentować będzie 9 lubelskich gmin, prezentując nie tylko smaki z czasów króla Jana, jak na przykład wojenny bigos króla czy kociołek pasterski, ale także smaki prezentujące różnorodność kultur, które współistniały na Lubelszczyźnie. Regionalne kuchnie zachowały pamięć o Hucułach, Olendrach, Tatarach, Żydach, a nawet… Szwedach! Tutaj również na Scenie Smaku na Placu Po Farze odbywać się będzie przyrządzanie kapłona.


W czasie festiwalu będzie można wziąć udział wielu warsztatach kulinarnych, m.in. wyrobu wędlin domowych, wędlin dojrzewających, w tym parmeńskiej szynki z Litwy, kindziuka i półgęska, przygotowania nalewek czy śliwowicy. Od nas zależy, co z tych pyszności wprowadzimy do swojej kuchni…


Wśród imprez towarzyszących na uwagę zasługuje złożona z kilkudziesięciu obrazów olejnych wystawa w klasztorze dominikanów autorstwa kazimierskiego malarza Bartłomieja Michałowskiego o żydowskich miasteczkach, których nie ma. Wpisuje się ona w klimat piątkowych koncertów: Michała Hochmana i Alfreda Schreyera, ostatniego, żyjącego ucznia Bruno Schulza.


Gwiazdą festiwalu będzie Stan Borys. Jego niedzielny koncert na Scenie Smaku na Placu po Farze połączony będzie z benefisem i urodzinami artysty.  Czasie festiwalu posłuchamy również zespołu polsko-ukraińskiego trio Dagadana, zdobywcy Fryderyka 2011 w kategorii Album Roku Folk/ Muzyka Świata oraz Franki de Mille, angielskiej pieśniarki i kompozytorki.
Polecamy!


Program


Piątek 9 września
godz.12.00 – Rozpoczęcie konkursu Smaki Lubelszczyzny: kategoria uczniowie, Czarcia łapa
godz.15.00 – Otwarcie Festiwalu na Scenie Smaku, Plac po farze
godz.15.10 – Smaki Lubelszczyzny: Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko według Piotra Bikonta. Restauracja "U Elizy", Piaski
godz.15.40 – Ogłoszenie wyników konkursu Smaki Lubelszczyzny. Kategoria uczniowie
godz.15.50 – Smaki Lubelszczyzny: Tatarskie naleśniki Jana III Sobieskiego. Gmina Markuszów
godz. 16.00 – Spotkanie z Małgorzatą Kalicińską. Lubelski Ośrodek Informacji Turystycznej i Kulturalnej
godz.16.20 – Smaki Lubelszczyzny: Tajemnicza kuchnia Orientu. Tatarska jurta z Kruszynian
godz. 17.00 –  Europa na talerzu: Ismael Hernandez Suarez. Kuchnia hiszpańskich mistyczek
godz. 17.00 –  Warsztaty dobrego smaku: Wędliny domowe. Marian Zuba z Kraśnika. Hades Szeroka
godz. 17.00 –  Wernisaż wystawy Lubelskiego Festiwalu Land Art (Jarosław Koziara, Artur Klinau, Mirosław Vajda. Centrum Promocji Województwa Lubelskiego
godz. 17.45 – Koncert zespołu DWOOTHO (Lublin)
godz. 18.00 – Warsztaty dobrego smaku: Od bunca do redykołki. Wojciech Komperda z Czorsztyna. Hades Szeroka
godz. 19.00 – Konkurs Smaki Lubelszczyzny: Gotowanie z Vipami
godz. 21.00 - Koncert Michała Hochmana (Stany Zjednoczone)
godz. 21.00 –  Teatr. Śpiewnik STS-u (Warszawa). Klasztor Dominikanów
godz. 22.30 – Wernisaż wystawy Bartłomieja Michałowskiego. Klasztor Dominikanów

Sobota 10 września

godz. 14.00 - Międzynarodowy Turniej Nalewek Sąsiedzkich. Old Pub
godz. 15.00 –  Smak Jana III Sobieskiego: Królewski pasztet z ryb. Gmina Spiczyn
godz. 15.00 –  Warsztaty dobrego smaku: Janina Bańka (Kraśnik). Zatapianie gruszki. Hades Szeroka
godz. 15.30 – Smak Jana III Sobieskiego: Wojenny bigos króla. Gmina Wólka
godz. 16.00 –  Smak Jana III Sobieskiego: Kociołek pasterski. Gmina Gorzków
godz. 16.00 – Wykład prof. Jarosława Dumanowskiego (UMK Toruń). Sala Unii Lubelskiej. Muzeum Lubelskie
godz. 16.30 –  Smak Jana III Sobieskiego: Królewski tort z wątróbką. Miasto Żółkiew (Ukraina)
godz. 17.00 –  Europa na talerzu: Grzegorz Ostrowski (Warszawa). Kuchnia Leonarda da Vinci
godz. 17.00 –  Konkurs Smaki Lubelszczyzny: Zawodowcy. Potrawy z "Compendium ferculorum". Sala Porcelanowa. Muzeum Lubelskie
godz. 17.00 –  Wernisaż wystawy "Polaków portret własny od kuchni". Muzeum Lubelskie
godz. 18.00 –  Koncert zespołu DAGADANA (Polska Ukraina)
godz. 18.00 –  Mały koncert Zespołu Międzynarodowej Szkoły Muzyki Tradycyjnej pod kierownictwem Jana Bernada. Sala Porcelanowa. Muzeum Lubelskie
godz. 18.30 –  Ogłoszenie wyników konkursu Smaki Lubelszczyzny w kategorii Zawodowcy i wręczenie Złotej Łyżki Dziennika Wschodniego. Degustacja potraw staropolskich. Sala Porcelanowa. Muzeum Lubelskie
godz. 19.30 –  Wręczenie nagród w konkursie Smaki Lubelszczyzny w kategorii Zawodowcy i Turnieju nalewek
godz. 20.00 –  Wjazd orszaku króla Jana III Sobieskiego. Trakt królewski (Stare Miasto)
godz. 20.30 –  Koncert Franki de Mille (Wielka Brytania) pod patronatem Trójki
godz. 22.00 –  Warsztaty dobrego smaku: Lech Cwalina, Hieronim Błażejak, Waldemar Sulisz. Nalewki domowe. Hades Szeroka
godz. 22.30 –  Inauguracja Nocy Nalewek. Old Pub & Hades Szeroka, Ulica Grodzka
godz. 22.30 –  Warsztaty dobrego smaku: Marta Denys. Legenda pejsachówki z Kośminka. Hades Szeroka
godz. 23.00 –  Warsztaty dobrego smaku: Zofia Gorgol. Chory kotek czyli smak kaca. Hades Szeroka
godz. 24.00 –  Noc nalewek: Kamil Kotarski & goście. Alchemia smaków. Hades Szeroka

Niedziela 11 września 
godz. 12.30 –  Teatr dla dzieci: Akademia Niezwykłych Umiejętności. Gdzie jest smak? Scena mobilna przez Ratuszem
godz. 13.00 - IX Festiwal pierogów: Pierogi z czterech stron świata. Scena mobilna przez Ratuszem
godz. 14.00 –  Dwie ambony: Ks. prof. Andrzej Szostek (były rektor KUL) i imam Selim Chazbijewicz (Prezes Związku Tatarów w Polsce). Bazylika Dominikanów
godz. 15.00 –  Warsztaty dobrego smaku. Dla dzieci. Akademia Niezwykłych Umiejętności. Hades Szeroka
godz. 15.30 –  Pokaz filmu "Wolność jak płomień" o Stanie Borysie. Spotkanie z reżyserem Iwoną Sadowską. Kawiarnia Pożegnanie z Afryką & Muzeum Czechowicza
godz. 15.45 –  Smaki Lubelszczyzny: Zapomniana kuchnia Olendrów. Gmina Sławatycze. Scena mobilna przez Ratuszem
godz. 16.15 –  Smaki Lubelszczyzny: Szwedzki smak Motycza. Gmina Konopnica Scena mobilna przed Ratuszem
godz. 16.45 –  Smaki Lubelszczyzny. Kuchnia Hucułów. Zapomniana Atlantyda. Restauracja Siwy Dym z Celejowa & Bartłomej Michałowski. Scena mobilna przed Ratuszem
godz. 17.00 –  Warsztaty Dobrego Smaku: Stanisław Stelmach (Zajazd Marta Pułankowice). Królewska dziczyzna. Hades Szeroka
godz. 17.00 –  Na ganeczku snu. Spotkanie z Ernestem Bryllem. Kawiarnia "Pożegnanie z Afryką" & Muzeum Lubelskie
godz. 17.00 –  Promocja książek Wydawnictwa Gaudium. Kawiarnia Pożegnanie z Afryką
godz. 17.30 –  Europa na talerzu: Andrzej Malinowski. Sekretna kuchnia Marysieńki Sobieskiej. Gość specjalny: Paweł Loroch (Pytanie na śniadanie, Kuchnia.tv). Scena mobilna przez Ratuszem.
godz. 18.00 –  Warsztaty dobrego smaku: Danuta Pietrusik (Kodeń). Sekret Sapiehów
godz. 19.00 –  Wernisaż wystawy "Śledź grodzki 2011". Brama Grodzka
godz. 20.00 –  Koncert, urodziny i benefis Stana Borysa pod specjalnym patronatem TVP 2. Scena smaku. Plac po farze

 

Więcej informacji na stronie Festiwalu.

 

Organizatorzy: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Miasto Lublin, Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku w Lublinie.

Współorganizatorzy: Polska Akademia Smaku z Poznania, Dziennik Wschodni, Muzeum Lubelskie, Gaudium, Klasztor Dominikanów, Biuro Promocji Promedia, Hades Szeroka, Old Pub, Zajazd Marta Pułankowice.

 

 

Skomentuj



Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
To osoby tworzą świąteczną atmosferę. Jest tyle pięknych miejsce w Polsce, gdzie można spędzić Święta Wielkanocne 2025. Sprawdź listę obiektów, które przygotowały na ten czas ofertę specjalną.
Pokaż stopkę