Z ziemi polskiej do włoskiej?

Skomentuj (3)
W ubiegłym tygodniu z miesięcznych praktyk zawodowych w Reggio di Calabria we Włoszech wróciła trójka uczniów Zespołu Szkół im. Jana Koszczyca Witkiewicza w Kazimierzu Dolnym. Wyjazd dla 20 przyszłych cukierników i kucharzy z całej Lubelszczyzny zorganizowała w ramach programu Leonardo da Vinci Lubelska Izba Rzemieślnicza.

Lubelska młodzież praktykowała w restauracjach i pizzeriach na południu Włoch od 30 kwietnia do 29 maja br. Uczniowie z Kazimierza, odbywający na co dzień praktykę zawodową w piekarni Cezarego Sarzyńskiego, pracowali w pizzerii Giorgia Riggio, gdzie poznawali tajniki wyrobu tradycyjnej włoskiej pizzy.

- Nasza pizza jest najczęściej na grubym cieście, a tam ciasto jest cieniutkie, a placki duże. Do ciasta dodaje się specjalne płatki ziemniaczane, piwo, potem ciasto trzeba ugnieść, lekko rozetrzeć i...kręcić. - opowiada Natalia, która zajmowała się właśnie przygotowywaniem ciasta na pizzę.

Jarka urzekło właśnie to "kręcenie" pizzy - zwłaszcza, że w pizzerii, gdzie pracowali, działała grupa akrobatyczna, która swymi umiejętnościami zachwycała nie tylko włoską, ale i europejską publiczność; jesienią planuje przyjazd do Polski.

Agnieszka zwykle przygotowywała dodatki - z rybami, z owocami morza - dodatki w każdym regionie są inne i mają swoje miejsce na cieście. Naliczyliśmy aż 25 różnych rodzajów pizzy! Najbardziej popularna jest pizza Margarita, wizytówka Italii: ciasto i ser mozarella są białe, salsa - czerwona, a bazylia - zielona - co razem przypomina barwy włoskiej flagi.


Młodzież pracowała głównie wieczorami, do południa zwiedzała okolicę, często pod opieką szefa pizzerii, Giorgia Riggio, który także udzielał im dodatkowych lekcji włoskiego, utrwalających i uzupełniających podstawy języka, jakie zdobyli podczas kursu w Polsce, jeszcze przed odbyciem stażu we Włoszech.

- Polityką naszej piekarni jest pokazywanie naszym uczniom nie tylko tego, co się robi u nas, ale też i na świecie. - mówi Cezary Sarzyński, który wysłał na staż do Włoch aż trójkę swoich uczniów - co roku z naszej firmy młodzież wyjeżdża na szkolenie zagraniczne. Wybieramy miejscowości atrakcyjne turystycznie, by łączyć pożyteczne z przyjemnym. Wyjazd jest dla nich okazją do upewnienia się, że wybrali dobry, potrzebny zawód i mogą znaleźć zatrudnienie nie tylko w Polsce, ale i za granicą.


Agnieszka, Natalia i Jarek wrócili z pobytu nad Morzem Jońskim opaleni i zadowoleni. Przywieźli wiele doświadczeń, wspomnień i zdjęć. Mają konkretne plany na przyszłość. Wyjazd okazał się motywacją do dalszej nauki w zawodzie cukiernika - dziś cała trója deklaruje, że po skończeniu szkoły spróbują szczęścia właśnie we Włoszech.

Skomentuj



Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
Długi Weekend majowy 2024 zapowiada się cudownie. Będzie jeszcze lepszy, jeżeli skorzystasz z oferty specjalnej na majówkę.
Pokaż stopkę