Wyniki konkursów kulinarnych

Przedstawiamy wyniki obu kulinarnych konkursów zorganizowanych z okazji Festiwali Smaku, jakie w miniony weekend odbyły się na błoniach przed Muzeum Przyrodniczym w Kazimierzu nad Wisłą. Pierwszy konkurs nosił tytuł „Grillowanie – polska specjalność”, drugi „Kulinarna marka Kazimierza”.
Pierwszy konkurs „Grillowanie – polska specjalność” sprawdzał wiedzę na temat grillowania. Poniżej przedstawiamy poprawne odpowiedzi:

1. W którym roku reprezentacja Stowarzyszenia Polskich Kucharzy zdobyła tytuł Mistrzów Świata w Grillowaniu?

Odp.: Wrocław – 2006.

2.Czym różni się grillowanie od barbecue ?

Odp.: Grillowanie to pieczenie na żarze o temperaturze ok. 250 C, produkty nie są przykrywane, proces pieczenie trwa do15 min.

Barbecue to pieczenie na żarze pod przykryciem, proces trwa ponad kwadrans, temperatura ok. 150 C.

3. Wymień trzy najpopularniejsze rodzaje grilli?

a. węglowe,
b. gazowe,
c. elektryczne

Nagrodę przyznano pani Ewie Otrembie z Lublińca. Jest to partygrill firmy Severin.

Zadanie konkursu drugiego “Kulinarna marka Kazimierza”, który cieszył się dużo mniejszym powodzeniem u naszych Internautów, polegało na tym, by zaproponować przepis na taką potrawę, która mogłaby się stać daniem regionalnym, kulinarną marką Kazimierza i okolicy.

Nagrodę w postaci książki Hanny Szymanderskiej Pt. „Papryka” z autografem autorki otrzymuje pani Małgorzata Graca z Wylągów.

Zwycięzcom gratulujemy. Nagrody ufundowane przez organizatorów Festiwalu Smaku w Kazimierzu zostaną przesłane pocztą.

Skomentuj



Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
Długi Weekend majowy 2024 zapowiada się cudownie. Będzie jeszcze lepszy, jeżeli skorzystasz z oferty specjalnej na majówkę.
Pokaż stopkę