Aktualności dla "Piekarnia Sarzyński"

Do 22 lutego 2015 roku trwa głosowanie na Branżową Osobowość Roku. Kandydaci to osoby niezwykle cenione w świecie piekarskim i cukierniczym lub takie, które w ostatnich 12 miesiącach w szczególny sposób w nim zaistniały. Jedną z kandydatek jest kazimierzanka Iga Sarzyńska!

Cebularz jak oscypek

Od 2007 r. jest oficjalnie uznawany za tradycyjny produkt regionalny Lubelszczyzny. W lutym tego roku najprawdopodobniej zapadnie decyzja o przyznaniu mu certyfikatu "Chronione Oznaczenie Geograficzne". Jeśli tak się stanie, lubelski cebularz wyruszy na podbój Europy, także ten wypiekany w Kazimierzu.

Jak zrobić masę cukrową? Jak przygotować lukier królewski? Jak ozdobić gotowe ciasteczko? Odpowiedzi na te pytania poznali uczestnicy warsztatów cukierniczych w Piekarni Sarzyński. Warsztaty prowadziła Iga Sarzyńska laureatka konkursu na najpiękniejszy tort okolicznościowy na Targach Sweet Expo 2013.

Już od najbliższej soboty w Piekarni Sarzyński będzie można obejrzeć wyjątkową ekspozycję zdjęć z Japonii, Indii i Etiopii. To część prac z cyklu powstałego w trakcie trzech podróży do Azji i Afryki od końca 2011 roku. Ich autorem jest Jan Mróz, dziennikarz telewizyjny, wielbiciel Azji, pasjonat fotografii, zapalony podróżnik.

Torty jak marzenie

- Marzenia się spełniają! – czytamy na profilu Pracowni Artystycznej Sarzyński na jednym z portali społecznościowych. Co jest przyczyną tej radości i powodem do dumy znanej kazimierskiej firmy?

Pokaż stopkę