Już za chwileczkę...

Skomentuj (3)
Już za momencik! VIII Konkurs Nalewek Kresowych odbędzie się 15 września b. r. w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Powracamy do magicznego miasteczka na prośbę twórców i admiratorów nalewek.

Powracamy, bo spragnieni jesteśmy cudowności, rodzinnej atmosfery i szczypty magii. Do takiej atmosfery tęsknią uczestnicy turnieju sprzed półtora roku, gdy spotkaliśmy się w gościnnych progach SARP-u.

Nalewek przybywa
Coraz bardziej niezwykłych. Jak nalewka ogórkowa. Albo dyniowa. Z otwartymi ramionami przyjmiemy każdego artystę nalewek. Ten turniej jest dla Was. Przede wszystkim.
Cały czas przyjmujemy zgłoszenia do uczestnictwa pod adresem mailowym:
info@apetycik.pl

To się nazywa zgłoszenie
Stanisław Smarduch i Marek Wróbel z Grodkowa wystawiają następujące nalewki:

- ogórkowa
- edziówka
- trojanka litewska
- benedyktynka
- śliwkowa
- cytrynówka
- rabarbarowa
- z dzikiego bzu
- świerkowa
- listkówka
- myśliwska
- białostocka
- farmaceutów
- wiśnie na miodzie

Przypominamy, że ich czosnkowa nalewka zachwyciła podniebienia Bikonta i Makłowicza na przedostatnim turnieju. Teraz wróżymy sukces nalewce ogórkowej. Z zielonym ogórkiem w butelce.

Nalewka Modestia
Zgłasza ją Arkadiusz Modest Mroczek z Lublina
Składniki:
- grzanki z bułek grahamek
- młode pączki brzozy
- rodzynki, goździki, cynamon
Wykonanie:
Składniki zalać na okres 5 tygodni alkoholem 50%. Po przefiltrowaniu zalać piwem ( w ilości 1/5 wcześniej nalanego alkoholu) w kórym rozpuszczono miód ( piwo i miód w proporcji 2:1). Przefiltrować po 2 miesiącach.
Ależ to musi smakować?

Jury
Nalewki oceniać będą: Piotr Bikont (reprezentuje także Roberta Makłowicza), najsłynniejszy z polskich smakoszy; Stasys Eidrigevicius, grafik, miłośnik kresowych smaków i ks. Tomasz Lewniewski, proboszcz kazimierskiej fary.
W jury Artystów i Dziennikarzy: Jerzy Gnatowski, malarz z Kazimierza; Grażyna Ruszewska, Radio Lublin; Grzegorz Mazurek, dziekan Instytutu Sztuki w Lublinie.

Jedziemy do "Fryzjera"
Powracamy, by zacieśnić kontakty, wymienić się recepturami, pobiesiadować przy klezmerach. Tak, tak - Robert Sulkiewicz, gospodarz turnieju podaruje nam koncert klezmerskiej kapeli.
Spotykamy się w Knajpie "U Fryzjera", magicznym miejscu w Kazimierzu.
Klimat starego szynku, na ścianach zdjęcia przedwojennego Kazimierza, stare reklamy, zamglone lustra... Można tu usiąść na wygodnej kanapie i rozmarzyć się na dobre, lub w letni, ciepły wieczór popijać wino na tarasie. I oglądać tęczę nad Kazimierzem.
A jeśli będziemy sączyć własne nalewki to radość spotkania będzie jeszcze większa.
Już teraz możesz tam wstąpić. Kliknij:
http://www.ufryzjera.pl/

Cymes muzyczny
Koncert kapeli Badchenes w składzie:

Max Młynek - saksofon altowy
Radek Stolarczyk - akordeon
Gosia Czapińska - skrzypce
Kuba Daszyński - klarnet.
Zapraszamy

Cymes literacki
Z okazji VIII edycji turnieju Zbigniew Lemiech, właściciel Wydawnictwa i Drukarni L-Print starannie wydrukował w 100 ręcznie numerowanych egzemplarzach bibliofilski "Rękopis Panny Apteczkowej".
Ten biały kruk zawiera kilkadziesiąt bezcennych receptur na stare polskie nalewki. Do tego reprinty XIX grafik, esej Haliny Mamok o tradycji "Apteczek przyjemnych" oraz rzecz bezcenną - strony na wpisanie autorskich przepisów.
Twarda okładka, 160 stron, unikalny papier i dusza - po prostu musisz to mieć!

Cymes na stołach
Kresowe smaki zaprezentują:
Knajpa "U Fryzjera": Gęsi i nie tylko
Restauracja "Przepióreczka" z Nałęczowa: Przepiórki i nie tylko
Restauracja "Hades" z Lublina: Wędzone sery, wołowina z soli, sało, kresowe chrzany
Mistrz Włodzimierz Czerniec z Wojciechowa: Baranek z rusztu.

Co na VIII turnieju?
- czytanie zapomnianych przepisów
- literacka premiera kolejnej edycji "Rękopisu Panny Apteczkowej"
- wspólne pisanie książeczki z nalewkami
- Gazeta Grodzka - numer specjalny
- kresowe smaki
- toast za zdrowie Mikołaja Reja, patrona turnieju wzniesiony miodami ze sławnej miodosytni "Apisu".

Cymes z gąsiorka
Daje krzepę, krasi lica. Kazimierska śliwowica. Nierozerwalnie związana z kazimierskim krajobrazem i aromatem wędzonych śliwek. Robi się ją na późnych węgierkach. Dojrzałe, umyte i osuszone śliwki należy przystojnie wrzucić do dużego butla, dołożyć garść śliwek dymionych, zalać 90% spirytusem, pracowicie zakorkować, zostawić na słońcu i cieple. Można zlać śliwowicę już po 2 miesiącach, ale najsmaczniejsza jest, gdy postoi z owocami przez rok. Śliwowicę po zlaniu należy przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek i szczelnie je zakręcić.
Pozostałe w butlu owoce obficie posypać cukrem i szczelnie zakorkowane zostawić w cieple na 3 miesiące (od czasu do czasu gąsiorem trzeba potrząsać). Następnie eliksir ten zlać, a owoce lekko przecisnąć przez płótno. Truneczek ma smak delikatnego likieru...
Arcymocna śliwowica pojawi się na turnieju. Wedle starej receptury sporządzona przez jednego z malarzy.

Nagrody
Złote Nożyce Knajpy "U Fryzjera" - dla autora nalewki, którą najwyżej ocenią jurorzy
Sławny "Półtorak" z miodosytni Apisu - dla autorów nalewek, które zajmą II i III miejsce
Nagrody czasopisma "Świat alkoholi" - dla zdobywców I, II i III miejsca (roczne prenumeraty tego eksluzywnego wydawnictwa)
Anioły Kresowej Akademii Smaku
Nalewki kresowe, olej, płótno - Nagroda Artystów i Dziennikarzy
Profesjonalny alkoholomierz - Nagroda Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich.
Fajka wodna z tytoniem, rzeźbiona fajka z przyborami i cygaro w szkatule - prywatne nagrody Dariusza Gembala z firmy Mostex-Poland.

Patronat medialny
Radio Lublin
Dziennik Wschodni
Świat Alkoholi
Portal: www.mniammniam.pl
Portal: www.kazimierzdolny.pl
Patronat duchowy i smakowy:
Piotr Bikont i Robert Makłowicz, Newsweek

http://newsweek.redakcja.pl/blogi/blog.asp?AutorBloga=Bikont_Maklowicz

Zgłoszenia
Już przyjmujemy zgłoszenia na turniej pod adresem mailowym:
info@apetycik.pl
Zgłoszenie powinno zawierać:
1. Imię i nazwisko
2. adres, telefon
3. nazwę zgłoszonej nalewki
4. recepturę wystawionej do konkursu nalewki! Receptury możan przywieźć z nalewkami, będziemy je także spisywać na turnieju.
Podane receptury zostaną zebrane i wydane w formie pamiątkowej książki z autorskimi przepisami uczestników turnieju.
Jedna osoba może zgłosić kilka nalewek (w ilości co najmniej 0,5 litra każdego gatunku).

Jak będzie pracowało jury?
Nalewki oceniane będą przy pomocy profesjonalnych kart ocen przygotowanych przez Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich (współorganizatora turnieju) - którego przedstawiciele będą nadzorować pracę jurorów.
Będzie jedna kategoria dla wszystkich nalewek- zarówno dla akcyzowych jak i tych, których twórcami są artyści domowi. Na samym wstępie odbędą się eliminacje, czyli wszystkie nalewki zostaną sprawiedliwie i losowo podzielone między sędziów, a ci wybiorą po pięć nalewek o najwyższej punktacji. Wybrane nalewki przejdą do głównego konkursu, gdzie będą próbowane już przez wszystkich sędziów. Arkusz ocen nalewek będzie zawierał cztery kategorie ocen:
- smak
- bukiet
- kolor
- harmonię
Każda z kategorii będzie punktowana w skali od 0 do 5 pkt. Suma ocen (max 20 pkt) mnożona przez współczynnik 2,5 da punktację do 100 punktów - podobną do tej, jaka obowiązuje przy ocenie win na świecie.

Noclegi:
https://www.kazimierzdolny.pl/kwatery/

Do zobaczenia
Waldemar Sulisz
Telefon kontaktowy: 697 770 369

Regulamin
VIII Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek Kresowych
organizowanego pod patronatem Kresowej Akademii Smaku w Knajpie "U Fryzjera" w Kazimierzu Dolnym w dniu 15 września 2005 r.
&1
VIII Ogólopolski Turniej Nalewek Kresowych jest imprezą prywatną, o charakterze towarzyskim zamkniętym, organizowaną przez Waldemara Sulisza i Roberta Sulkiewicza pod honorowym patronatem Kresowej Akademii Smaku, zwanej dalej “Patronem”. Współorganizatorami turnieju są: Maciej Zasławski, Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich oraz Zbigniew Lemiech, Wydawnictwo L-Print.
&2
W turnieju mogą uczestniczyć damy i mężowie pełnoletni, posiadający pełną zdolność do czynności prawnych, zakwalifikowane przez Waldemara Sulisza, zwane dalej “Uczestnikami Konkursu”.
&3
Turniej odbywa się w części lokalu udostępnionego przez Roberta Sulkiewicza, właściciela Knajpy "U Fryzjera" w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą, która to część na czas przeprowadzenia turnieju zostaje zamknięta i całkowicie wyłączona z prowadzenia działalności gospodarczej.
&4
Turniej przeprowadza powołana przez Waldemara Sulisza Komisja Turniejowa, której skład zostanie ogłoszony przed rozpoczęciem turnieju.
&5
Uczestnicy turnieju przyjmują w sposób dorozumiany postanowienia niniejszego Regulaminu, który podlega ustnemu ogłoszeniu przez Komisję Turniejową w chwili rozpoczęcia jej pracy.
&6
Ocenie Komisji Turniejowej podlegają próbki nalewek, dostarczone nieodpłatnie (w ramach zwyczajowego poczęstunku) przez uczestników turnieju, wytworzone z wyrobów alkoholowych, nabytych w placówkach handlowych, uprawnionych do sprzedaży tychże wyrobów.
&7
Każdy z członków Komisji Turniejowej dokonuje degustacji zgłoszonych do Konkursu nalewek, w warunkach zapewniających anonimowość poszczególnym uczestnikom Konkursu. Warunki, o których mowa powyżej, organizuje właściciel Knajpy "U Fryzjera", przy udziale Uczestników Konkursu.
&8
Przedstawione do oceny Komisji Turniejowej nalewki są podawane członkom Komisji Konkursowej w jednakowych ilościach, nie przekraczających każdorazowo 50 ml.
O tym, jaka część przedstawionej do oceny próbki nalewki, zostaje przeznaczona do bezpośredniej degustacji, decyduje osobiście każdy z członków Komisji Turniejowej, we własnym sumieniu, mając na uwadze cel Konkursu, zasady współżycia społecznego oraz stan własnego zdrowia.
&9
W wypadkach szczególnie uzasadnionych, jeżeli byłoby to niezbędne dla zagwarantowania właściwego poziomu pracy Komisji Turniejowej, jak również w razie zakwalifikowania do Konkursu uczestników, w liczbie większej niż 10, ilości, o których mowa w ustępie poprzedzającym mogą ulec, decyzją Waldemara Sulisza, prezesa Kresowej Akademii Smaku, odpowiedniemu zmniejszeniu, jednakże nie więcej niż o połowę.
&10
Komisja Turniejowa dokonuje wyboru i klasyfikacji nalewek, w głosowaniu tajnym, po czym przewodniczący komisji ogłasza wyniki turnieju.
&11
Identyfikacji uczestników turnieju dokonuje Waldemar Sulisz, który przyznaje lub nie przyznaje laureatom nagrody, ufundowane przez gospodarza, Roberta Sulkiewicza oraz pozostałych fundatorów.
&12
Za ewentualne szkody osobowe lub materialne, powstałe w związku z turniejem odpowiedzialność osobistą ponosi Mikołaj Rej, patron turnieju.
&13
Z odpowiedzialności, o której mowa w ustępie poprzedzającym, wyłącza się skutki zatrucia alkoholowego, w rozmiarze zwyczajowo przyjętym, czyli tzw. zwykłego kaca.
Regulamin niniejszy wchodzi w życie z dniem jego ogłoszenia.
Podpisali:
Waldemar Sulisz, prezes Kresowej Akademii Smaku w Lublinie
mecenas Włodzimierz Wysocki, radca prawny Kresowej Akademii Smaku

Bikont do Makłowicza
Robercie
Mój pobyt w Lublinie był bardzo krótki, ale wystarczyło czasu, by dać się oczarować bogactwem kultury kulinarnej tamtego regionu.
Zacząłem spokojnie. W Hadesie odpuściłem okazję pobiesiadowania przy słynnej golonce a la Grześkowiak i zadowoliłem się nie mniej słynnym tatarem z grubo siekanego mięsa, z kaparami. Potem był zorganizowany przez środowisko lubelskich smakoszy w Chacie Swojsko Strawa konkurs nalewek, czemu towarzyszyły: przepyszny piróg biłgorajski, czyli ludowy placek z kaszy gryczanej, posypany po wierzchu makiem, słony (słodkie też bywają), oszałamiająco delikatne prosię pieczone, także z uwielbianą tu kaszą gryczaną, domowe kiełbasy i salcesony, a nawet kresowe sało! Konkurs wygrała cudowna pigwówka...
Piotr

Makłowicz do Bikonta:
Piotrusiu!
Miał rację marszałek Piłsudski, mówiąc, że Polska jest jak obwarzanek - pusta w środku i wartościowa po brzegach. Lubelszczyzna urzeka i mnie, czuć tam jeszcze smaki tej Polski, która umarła pod ciosami Stalina, spełniającego stary endecki sen o państwie jednorodnym etnicznie i kulturalnie zuniformizowanym. Lubelszczyzna - wedle statystyk ekonomicznych - to Polska B, lecz kulturowo i kulinarnie to ekstraklasa. Ludzie mili, otwarci i serdeczni, dumni ze swych tradycji, pielęgnujący lokalną kuchnię, która ostatnimi czasy poczyna kwitnąć pięknie jak nenufary na czystym stawie. (...) A w Lublinie działa również Kresowa Akademia Smaku, kierowana przez redaktora Waldemara Sulisza, skupiająca grono zacne, sprawom kultury stołu i kultury w ogóle oddane niezwykle. My o tym wszystkim wiemy, ale bez jeżdżenia po Polsce tej wiedzy zdobyć nie sposób. Centralne periodyki w centralnie zarządzanym kraju informują o kolejnym cymbalstwie polityka, nowej fryzurze gwiazdki, bankietach na polach golfowych, lecz prawdziwe życie jest gdzie indziej.
Przecież dla kraju jeden konkurs nalewek znaczy stokroć więcej niźli cały dorobek polityczny Jaskierni lub kompletna dyskografia Piaska.
My o tym wszystkim wiemy. Czy wiedzą to inni? W Lublinie z pewnością tak.
Twój Robert Makłowicz
(Tygodnik Wprost, 2004 r.)

Skomentuj



Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
Długi Weekend majowy 2024 zapowiada się cudownie. Będzie jeszcze lepszy, jeżeli skorzystasz z oferty specjalnej na majówkę.
Pokaż stopkę