Jak kogut z rogalikiem...

Skomentuj (21)

zobacz więcej (13)

Wśród francuskich bagietek i rogalików i w tym roku nie zabrakło kazimierskiego koguta i polskiego chleba. Polscy piekarze już po raz drugi uczestniczyli jako goście honorowi w X Jubileuszowym Święcie Chleba, które odbywało się w dniach 12 - 16 maja br. na placu przed paryskim ratuszem.

Paryskie Święto Chleba adresowane do konsumentów pieczywa, a przede wszystkim do dzieci, jak zwykle zgromadziło tłumy. Paryżanie i turyści mieli okazję przyjrzeć się z bliska nie tylko francuskim wypiekom, ale także skosztować pieczywo z innych krajów, takich jak Portugalia, daleka Estonia czy Polska. Przed ratuszem w płóciennych pawilonach prezentowali swoje wyroby piekarze z Francji oraz z 11 zaproszonych krajów europejskich. W specjalnie przygotowanej piekarni wspólnie wypiekano chleby, francuskie croissanty, drożdżówki czy polskie koguty. Dzieci miały okazję poznać proces produkcji chleba i same w nim uczestniczyć, co było dla nich wielkim przeżyciem.

Polski pawilon cieszył się największym zainteresowaniem i, jak stwierdził mer Paryża Bertrand Delanoë, został uznany przez zwiedzających za najlepszy. Piekarze z Kazimierza Dolnego, Bydgoszczy, Sopotu i Częstochowy w eleganckich uniformach oferowali Francuzom tradycyjny chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz drożdżówki z nadzieniem, chałki z ciasta drożdżowego, a także słynne kazimierskie koguty z ciasta maślanego czy piernikowego, które cieszyły zwłaszcza dzieci. Dodatkową atrakcją wystawy na stoisku polskim było wręczenie karykatur merowi Paryża Bertrandowi Delanoë oraz prezesowi Stowarzyszenia Piekarzy i Cukierników Francuskich J. P. Crouzetowi. Polski orzeł z kazimierskiej piekarni Cezarego Sarzyńskiego powędrował do rąk premiera Francji Jeana-Pierre’a Raffarina podczas oficjalnego spotkania na zakończenie imprezy.

- Nasze uczestnictwo w tym festynie we Francji jest swojego rodzaju popularyzacją polskiego dziedzictwa kulturowego, służy budowaniu pozytywnej opinii Francuzów i Europejczyków o Polsce - tak podsumował udział polskiej reprezentacji piekarzy w paryskim Święcie Chleba Cezary Sarzyński.

Skomentuj


Dodane komentarze (21)

  • Zbychu (gość)
    jadę 17-19 luty 2006r. do Waszego Pięknego miasta. Chcę kupić MAŚLANEGO KOGUTA. Gdzie go szukać. Pozdrawiam Zb. Jurga
  • S. Piekielny (gość)
    Przyłączam się i popieram promotora naszego miasta!
  • Ewa Sokolowska (gość)
    Czy gdyby piekarz Sarzynski przestal piec koguty to przestanoby laczyc Kazimierz z kogutem? Jak to mozliwe?Trudno sobie to wyobrazic.Przeciez Kazimierz znany jest w Polsce i nawet na swiecie wlasnie z kogutow.Nie wiedzialam tylko ze to wszystko zalezy od jednego czlowieka i to ze to jeden czlowiek robi taka promocje.Sam,na wlasny rachunek i bez niczyjego wsparcia.To miastu na tym niezalezy?Ma jakis inny symbol.Cos rownie atrakcyjnego z czym laczonoby Kazimierz .To wszystko jakies dziwne.Odwiedzajac Kazimierz i przebywajac w tej perle nigdy nie pomyslalam ze ani miasto,ani gmina nie stoi za tym i nie wspiera promocji koguta.
  • Andrzej Zabielski (gość)
    Z tego wszystkiego wychodzi jedno.Gdyby p. Sarzynski nie piekl kogutow to Kazimierz nie mialby nic wspolnego z kogutem,bo nikt i nic innego dotyczace koguta nie istnieje. Miasto nie laczyloby sie z kogutem i nikt nie promowalby koguta i Kazimierza. A to ciekawe.
    Tym bardziej podziekowania dla p.Sarzynskiego ze podtrzymuje te tradycje i promuje miasto Kazimierz w Polsce i Europie.
  • Zdzisłąw Rojowski - jaworzanin
    Szkoda, że pan Cezary zapomniał wspomnieć, iż ta wspaniała przygoda z chlebem w Paryżu była przy współudziale StowarzyszeniaMiędzynarodowe Targi Chleba w Jaworze i konsekwencji współpracy tego Stowarzyszenia z Polską Organizacją Turystyczną, która kilka lat temu nagrodziła Targi, na których bywał pan Cezary jako przyjaciel organizatorów i miły gość.
  • Anonim (gość)
    I to widać "kuro" - wystarczy poczytać co piszesz.
  • kura (gość)
    Kury nigdy nie były wielbione za rozum - pomyliło ci się z sową!
  • ktoś (gość)
    Widać,że kura ma za mało rozumu. Ta knajpa nazywa się "Kwadrans" i dlatego ma zegar
  • kura (gość)
    I tu się Pani myli. Niejaki Kogut ma knajpę tylko boi się umieszczać znak koguta (patenty itp.) i w logo ma niewiadomo dlaczego...zegar!
  • Grazyna Wachocka (gość)
    Dzieki super-marketingowi mistrza Sarzynskiego wypiekany przez niego kogut slynny jest nie tylko w Polsce.Ale w Kazimierzu poza Piekarnia Sarzynskiego nie ma niczego zwiazanego z kogutem.Moze warto o tym pomyslec.Moze stala wystawa,konkurs pieczenia kogutow,a moze pomnik koguta?
  • Anonim (gość)
    Autor łowcą nagród nie jest
    Więc niech nagrodą pozostanie
    Mistrza Cezarego uznanie.
  • Cezary Sarzyński (gość)
    Dziękuję autorowi za wspaniały wierszyk, proszę o nawiązanie kontaktu. NAGRODA.
  • Kot Bonifacy
    Ślicznie...Pozdrawiam
  • dla niewątpliwej kokoszki Ani,
    Ach kogutku mon monsieur
    A któż tak pięknie ulepił Cię
    Ryku! Bagietko jak mi miło
    To z Kazimierza dziewczę, tak mnie u-pieściło
    I rzekło „jedź piękny i świeży
    i zapiej ze stalowej wieży”.
  • Anonim (gość)
  • Anonim (gość)
    :)
  • Jerzy Krawczak (gość)
    Prawdziwy Ambasador Wojewodztwa Lubelskiego. MAJSTERSZTYK!Jak daleko zaszedl Piekarz i ile dobrego czyni.
    Wlasnym wysilkiem i pomyslowoscia,za wlasne pieniadze.Czy ktos to doceni?!Publiczne "dziekuje" czy "gratuluje" byloby milym akcentem po powrocie Mistrza Sarzynskiego z Paryza.
  • Anonim (gość)
    Brawo, brawo!!!
    Super promocja miasta! Gratulacje!
  • M. Świderska (gość)
    Brawo dla piekarzy, którzy wiedzą, jak wypromować nasz kraj! Niech się chowają szefowie od promocji!!! Szczególne podziekowania dla p. Cezarego Sarzyńskiego, którego koguty i artystyczne pomysły rozsławiają już nie tylko Kazimierz Dolny, ale i Polskę. Do zobaczenia we wrześniu w Jaworze na Targach Chleba!
  • Bronisław Wesołowski (gość)
    Jestem pod wrażeniem kunsztu piekarzy rzemieślników ktorzy reprezentowali nasz kraj w Paryżu.
    Jest to wzorzec do naśladowania dla innych branż w zakresie swojej promocji oraz jakości.
    Serdecznie gratuluję Kolegom piekarzom ze Stowarzyszenia rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej.

Mapa

Restauracje

Sarzyński - Restauracja Na Piętrze


Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Poniżej znajdziesz listę obiektów gotowych udostępnić miejsca noclegowe dla osób z Ukrainy, szukających schronienia w naszym kraju. Skontaktuj się z właścicielem obiektu i uzgodnij szczegóły....
To osoby tworzą świąteczną atmosferę. Jest tyle pięknych miejsce w Polsce, gdzie można spędzić Święta Wielkanocne 2024. Sprawdź listę obiektów, które przygotowały na ten czas ofertę specjalną.
Pokaż stopkę