Restaurant Week po raz drugi w Kazimierzu

Udostępnij ten artykuł

Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week (16-31 października). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast, w tym Kazimierz Dolny) pod hasłem "#KochajJedzenie". Kochaj, a więc nie marnuj.

Po raz drugi restauracje z Kazimierza biorą udział w ogólnopolskim festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week, który świętuje swoje pięciolecie. Jesienna edycja festiwalu upływa pod hasłem „#KochajJedzenie”. To druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste. Zero waste w dosłownym tłumaczeniu „brak śmieci” lub „brak marnowania” to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska.

- Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu, uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach – piszą organizatorzy. –  Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba.

Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49 zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl.

- Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenia odpowiada za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi – Kochaj jedzenie!
* Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
* Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
* Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
* Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
* Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
* Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
* Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrania rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim - bezpośredni rejs LOT-em do Indii. Szczegóły na festiwalowych stolikach, także w Kazimierzu w dwóch restauracjach: Bajgiel na Lubelskiej i Botanika na Krakowskiej.

Obie kazimierskie restauracje przygotowały dwie wersje menu z akcentem jesiennym.

W Botanice w ramach Restaurant Week zjemy śledzia w oleju lnianym z piklowanymi warzywami, krokiet z golonki z sałatką ziemniaczaną i pieczoną marchwią, a na deser ciasto korzenne z musem malinowym i konfiturami własnego wyrobu. W menu B zupa krem z dyni z kruszonką amaretto, knedle dyniowe ze śliwką, sosem toffi i domową konfiturą, brzoskwinie z werbeną cytrynową i wanilią.

Bajgiel powita nas w klimatach kuchni polskiej i żydowskiej. Możemy tu zamówić gęsią wątróbkę duszoną z jabłkiem i cebulką podaną z cebularzykiem własnego wypieku, filet z kurczaka nadziewany morelą w sosie chrzanowym z kaszą jaglaną i mixem sałat, a na deser tartę ze śliwkami. W menu B: carpaccio z buraka z rukolą, serem kozim i prażonymi orzechami włoskimi podane z cebularzykiem własnego wypieku oraz świetnego karpia w sosie żurawinowym smażonego w migdałach z purre i surówką z kiszonych ogórków. Deser: płonące lody.

Jesienna edycja festiwalu Restaurant Week to także czas podsumowań.

- W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie) – piszą organizatorzy. –  Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków, niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

W lubelskiej jesiennej odsłonie festiwalu Lubelskie Restaurant Week – bierze udział 27 restauracji z Lublina, Kazimierza Dolnego i Nałęczowa. Wśród nich są m.in.: Stół i wół, Muuucho, Bajgiel, Botanika, Willa Filiks, EGO w Hotelu Alter, czy debiuty: Spokojna 2, Za Kulisami, czy Bistro Pazłotko. Pełna lista na stronie: https://restaurantweek.pl/restaurants?location=7-Lubelskie

Do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Otwarcie rezerwacji: od 19 września
Festiwal:16-31 października

Kazimierski Portal Internetowy jest paronem medialnym imprezy.

Data publikacji:

Autor:

Komentarze