Festiwal Smaku w Lublinie

Udostępnij ten artykuł

Smaki Lubelszczyzny z akcentami kazimierskimi prezentowane będą od 9 do 11 września podczas III Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Trzy dni imprezy wypełnią ciekawe warsztaty, interesujące wystawy, dużo zdrowego jedzenia i… dobra muzyka.

Tegoroczna edycja imprezy upływać będzie pod znakiem baroku. Daje to okazję posmakować potraw z czasów Jana III Sobieskiego. W konkursie kulinarnym „Smaki Lubelszczyzny” zaprezentują się uczniowie szkół gastronomicznych oraz zawodowcy, w tym kucharze z restauracji Siwy Dym z okolic Kazimierza, którzy według receptur z najstarszej polskiej książki kucharskiej "Compendium fercculorum" przygotują barszcz królewski, gęś z czosnkiem, a na deser – arkas! Która z 7 restauracji zdobędzie "Złotą łyżkę Dziennika Wschodniego", przekonamy się już w sobotę 10 września – werdykt jury zostanie ogłoszony na Zamku Lubelskim.

Na Placu Po Farze tradycyjne potrawy lubelskie prezentować będzie 9 lubelskich gmin, prezentując nie tylko smaki z czasów króla Jana, jak na przykład wojenny bigos króla czy kociołek pasterski, ale także smaki prezentujące różnorodność kultur, które współistniały na Lubelszczyźnie. Regionalne kuchnie zachowały pamięć o Hucułach, Olendrach, Tatarach, Żydach, a nawet… Szwedach! Tutaj również na Scenie Smaku na Placu Po Farze odbywać się będzie przyrządzanie kapłona.


W czasie festiwalu będzie można wziąć udział wielu warsztatach kulinarnych, m.in. wyrobu wędlin domowych, wędlin dojrzewających, w tym parmeńskiej szynki z Litwy, kindziuka i półgęska, przygotowania nalewek czy śliwowicy. Od nas zależy, co z tych pyszności wprowadzimy do swojej kuchni…


Wśród imprez towarzyszących na uwagę zasługuje złożona z kilkudziesięciu obrazów olejnych wystawa w klasztorze dominikanów autorstwa kazimierskiego malarza Bartłomieja Michałowskiego o żydowskich miasteczkach, których nie ma. Wpisuje się ona w klimat piątkowych koncertów: Michała Hochmana i Alfreda Schreyera, ostatniego, żyjącego ucznia Bruno Schulza.


Gwiazdą festiwalu będzie Stan Borys. Jego niedzielny koncert na Scenie Smaku na Placu po Farze połączony będzie z benefisem i urodzinami artysty.  Czasie festiwalu posłuchamy również zespołu polsko-ukraińskiego trio Dagadana, zdobywcy Fryderyka 2011 w kategorii Album Roku Folk/ Muzyka Świata oraz Franki de Mille, angielskiej pieśniarki i kompozytorki.
Polecamy!


Program


Piątek 9 września
godz.12.00 – Rozpoczęcie konkursu Smaki Lubelszczyzny: kategoria uczniowie, Czarcia łapa
godz.15.00 – Otwarcie Festiwalu na Scenie Smaku, Plac po farze
godz.15.10 – Smaki Lubelszczyzny: Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko według Piotra Bikonta. Restauracja "U Elizy", Piaski
godz.15.40 – Ogłoszenie wyników konkursu Smaki Lubelszczyzny. Kategoria uczniowie
godz.15.50 – Smaki Lubelszczyzny: Tatarskie naleśniki Jana III Sobieskiego. Gmina Markuszów
godz. 16.00 – Spotkanie z Małgorzatą Kalicińską. Lubelski Ośrodek Informacji Turystycznej i Kulturalnej
godz.16.20 – Smaki Lubelszczyzny: Tajemnicza kuchnia Orientu. Tatarska jurta z Kruszynian
godz. 17.00 –  Europa na talerzu: Ismael Hernandez Suarez. Kuchnia hiszpańskich mistyczek
godz. 17.00 –  Warsztaty dobrego smaku: Wędliny domowe. Marian Zuba z Kraśnika. Hades Szeroka
godz. 17.00 –  Wernisaż wystawy Lubelskiego Festiwalu Land Art (Jarosław Koziara, Artur Klinau, Mirosław Vajda. Centrum Promocji Województwa Lubelskiego
godz. 17.45 – Koncert zespołu DWOOTHO (Lublin)
godz. 18.00 – Warsztaty dobrego smaku: Od bunca do redykołki. Wojciech Komperda z Czorsztyna. Hades Szeroka
godz. 19.00 – Konkurs Smaki Lubelszczyzny: Gotowanie z Vipami
godz. 21.00 - Koncert Michała Hochmana (Stany Zjednoczone)
godz. 21.00 –  Teatr. Śpiewnik STS-u (Warszawa). Klasztor Dominikanów
godz. 22.30 – Wernisaż wystawy Bartłomieja Michałowskiego. Klasztor Dominikanów

Sobota 10 września

godz. 14.00 - Międzynarodowy Turniej Nalewek Sąsiedzkich. Old Pub
godz. 15.00 –  Smak Jana III Sobieskiego: Królewski pasztet z ryb. Gmina Spiczyn
godz. 15.00 –  Warsztaty dobrego smaku: Janina Bańka (Kraśnik). Zatapianie gruszki. Hades Szeroka
godz. 15.30 – Smak Jana III Sobieskiego: Wojenny bigos króla. Gmina Wólka
godz. 16.00 –  Smak Jana III Sobieskiego: Kociołek pasterski. Gmina Gorzków
godz. 16.00 – Wykład prof. Jarosława Dumanowskiego (UMK Toruń). Sala Unii Lubelskiej. Muzeum Lubelskie
godz. 16.30 –  Smak Jana III Sobieskiego: Królewski tort z wątróbką. Miasto Żółkiew (Ukraina)
godz. 17.00 –  Europa na talerzu: Grzegorz Ostrowski (Warszawa). Kuchnia Leonarda da Vinci
godz. 17.00 –  Konkurs Smaki Lubelszczyzny: Zawodowcy. Potrawy z "Compendium ferculorum". Sala Porcelanowa. Muzeum Lubelskie
godz. 17.00 –  Wernisaż wystawy "Polaków portret własny od kuchni". Muzeum Lubelskie
godz. 18.00 –  Koncert zespołu DAGADANA (Polska Ukraina)
godz. 18.00 –  Mały koncert Zespołu Międzynarodowej Szkoły Muzyki Tradycyjnej pod kierownictwem Jana Bernada. Sala Porcelanowa. Muzeum Lubelskie
godz. 18.30 –  Ogłoszenie wyników konkursu Smaki Lubelszczyzny w kategorii Zawodowcy i wręczenie Złotej Łyżki Dziennika Wschodniego. Degustacja potraw staropolskich. Sala Porcelanowa. Muzeum Lubelskie
godz. 19.30 –  Wręczenie nagród w konkursie Smaki Lubelszczyzny w kategorii Zawodowcy i Turnieju nalewek
godz. 20.00 –  Wjazd orszaku króla Jana III Sobieskiego. Trakt królewski (Stare Miasto)
godz. 20.30 –  Koncert Franki de Mille (Wielka Brytania) pod patronatem Trójki
godz. 22.00 –  Warsztaty dobrego smaku: Lech Cwalina, Hieronim Błażejak, Waldemar Sulisz. Nalewki domowe. Hades Szeroka
godz. 22.30 –  Inauguracja Nocy Nalewek. Old Pub & Hades Szeroka, Ulica Grodzka
godz. 22.30 –  Warsztaty dobrego smaku: Marta Denys. Legenda pejsachówki z Kośminka. Hades Szeroka
godz. 23.00 –  Warsztaty dobrego smaku: Zofia Gorgol. Chory kotek czyli smak kaca. Hades Szeroka
godz. 24.00 –  Noc nalewek: Kamil Kotarski & goście. Alchemia smaków. Hades Szeroka

Niedziela 11 września 
godz. 12.30 –  Teatr dla dzieci: Akademia Niezwykłych Umiejętności. Gdzie jest smak? Scena mobilna przez Ratuszem
godz. 13.00 - IX Festiwal pierogów: Pierogi z czterech stron świata. Scena mobilna przez Ratuszem
godz. 14.00 –  Dwie ambony: Ks. prof. Andrzej Szostek (były rektor KUL) i imam Selim Chazbijewicz (Prezes Związku Tatarów w Polsce). Bazylika Dominikanów
godz. 15.00 –  Warsztaty dobrego smaku. Dla dzieci. Akademia Niezwykłych Umiejętności. Hades Szeroka
godz. 15.30 –  Pokaz filmu "Wolność jak płomień" o Stanie Borysie. Spotkanie z reżyserem Iwoną Sadowską. Kawiarnia Pożegnanie z Afryką & Muzeum Czechowicza
godz. 15.45 –  Smaki Lubelszczyzny: Zapomniana kuchnia Olendrów. Gmina Sławatycze. Scena mobilna przez Ratuszem
godz. 16.15 –  Smaki Lubelszczyzny: Szwedzki smak Motycza. Gmina Konopnica Scena mobilna przed Ratuszem
godz. 16.45 –  Smaki Lubelszczyzny. Kuchnia Hucułów. Zapomniana Atlantyda. Restauracja Siwy Dym z Celejowa & Bartłomej Michałowski. Scena mobilna przed Ratuszem
godz. 17.00 –  Warsztaty Dobrego Smaku: Stanisław Stelmach (Zajazd Marta Pułankowice). Królewska dziczyzna. Hades Szeroka
godz. 17.00 –  Na ganeczku snu. Spotkanie z Ernestem Bryllem. Kawiarnia "Pożegnanie z Afryką" & Muzeum Lubelskie
godz. 17.00 –  Promocja książek Wydawnictwa Gaudium. Kawiarnia Pożegnanie z Afryką
godz. 17.30 –  Europa na talerzu: Andrzej Malinowski. Sekretna kuchnia Marysieńki Sobieskiej. Gość specjalny: Paweł Loroch (Pytanie na śniadanie, Kuchnia.tv). Scena mobilna przez Ratuszem.
godz. 18.00 –  Warsztaty dobrego smaku: Danuta Pietrusik (Kodeń). Sekret Sapiehów
godz. 19.00 –  Wernisaż wystawy "Śledź grodzki 2011". Brama Grodzka
godz. 20.00 –  Koncert, urodziny i benefis Stana Borysa pod specjalnym patronatem TVP 2. Scena smaku. Plac po farze

 

Więcej informacji na stronie Festiwalu.

 

Organizatorzy: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Miasto Lublin, Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku w Lublinie.

Współorganizatorzy: Polska Akademia Smaku z Poznania, Dziennik Wschodni, Muzeum Lubelskie, Gaudium, Klasztor Dominikanów, Biuro Promocji Promedia, Hades Szeroka, Old Pub, Zajazd Marta Pułankowice.

 

 

Data publikacji:

Autor:

Komentarze