Powracają autorskie kolacje

Udostępnij ten artykuł

Goście z kazimierskiej i lubelskiej bohemy gościli w sobotni wieczór w Folwarku Walencja na Górach. Tym samym pensjonat powraca do tradycji kolacji autorskich organizowanych tu od 2005 r.

Rarytasy kuchni folwarcznej zaprezentowano w sobotni wieczór 22 października podczas kolacji autorskiej w Folwarku Walencja. W ten sposób zainicjowano na nowo cykl kolacji autorskich, z których pierwsza odbyła się równo 6 lat temu. Od tamtego czasu przez kuchnię i jadalnię pensjonatu Folwark Walencja przewinęło się wiele znanych osób. Gotowali tu między innymi:  Grażyna Lutosławska (Ruszewska) – dziennikarka redakcji publicystyki Radia Lublin, autorka książek dla dzieci i słuchowisk radiowych; Elżbieta i Lech Cwalinowie - twórcy i szefowie Kawiarni Artystycznej Hades w Lublinie, organizatorzy wydarzeń kulturalnych, laureaci Nagrody Artystycznej miasta Lublina za Upowszechnianie Kultury 2007; Małgorzata Retei – producent filmowy (m.in.„Szpilki na Giewoncie”, „Święta krowa”), Jola Szala – lubelska projektantka mody. W Walencji pachniało i swojsko, i orientalnie, a nawet tropikalnie. Kolacje zawsze miały charakter biesiady z akcentami literackimi czy muzycznymi. W ten sposób posmakowano tu kultury staropolskiej, rosyjskiej, tatarskiej, ormiańskiej, a nawet meksykańskiej czy brazylijskiej.

Podczas pierwszej po przerwie kolacji autorskiej obecni byli goście poprzednich edycji. Delektowano się pasztetem z wątróbki drobiowej z suszoną żurawiną na orzechowcu z buraczkami, kremem z dyni z syropem miętowym, króliczym comberkiem z zieloną skórką, pure z czerwonej fasoli z warzywami w chrupiącym wianuszku oraz tartą z kremem bananowym na sosie czekoladowym z suszonymi śliwkami na deser. Kolejna kolacja już w listopadzie.

- Kolacje autorskie są oryginalnym pomysłem Folwarku Walencja – mówi Janusz Kowalski właściciel pensjonatu Folwark Walencja. –  Raz, może dwa razy w miesiącu – w zależności od możliwości – będziemy organizowali w Pensjonacie Folwark Walencja kolacje autorskie z udziałem znanych osób. Mamy też propozycje ze znanych polskich hoteli i pensjonatów, by podczas naszych kolacji swój kunszt kulinarny prezentowali także ich kucharze.

Kolejne kolacje będą miały charakter otwarty, będzie mógł w nich uczestniczyć każdy. Najbliższa już w listopadzie. Kto będzie jej gwiazdą i kiedy dokładnie się ona odbędzie – podamy wkrótce.

Pensjonat Folwark Walencja po raz kolejny bierze udział w konkursie „Hotel z Pomysłem” organizowanym przez czasopismo branżowe „Hotelarz”. W plebiscycie czytelników zajmuje obecnie 28 miejsce wśród 65 zgłoszonych hoteli i pensjonatów. Na wybrany hotel głosować można codziennie, za każdym razem oddając 1 głos. Głosowanie trwa do końca roku.

 

Data publikacji:

Autor:

Komentarze