Poznaj tajniki kuchni żydowskiej

Udostępnij ten artykuł

Odczuwasz monotonię swojego domowego menu? Chciałbyś coś zmienić? Jeśli tak – to propozycja „Siódmego Lasu” jest dla Ciebie. Weekendowy warsztat „Kuchnia żydowska” rozpoczyna się 13 stycznia.

Siódmy Las to siedlisko położone między Kazimierzem a Wąwolnicą we wsi Zawada.

- Z zachwytu nad tym zakątkiem Lubelszczyzny powstał koncept miejsca, w którym połączono piękno przyrody i siłę natury z tradycyjną architekturą domów i wnętrz, zdrową żywnością i pożytecznym spędzeniem czasu – mówią gospodarze.

W takim właśnie miejscu zagubionym wśród malowniczych wzgórz Kazimierskiego Parku Krajobrazowego organizowane są w połowie stycznia warsztaty kuchni żydowskiej. Goście pod czujnym okiem Ryszarda Majewskiego z Akademii Smaków przygotują dania, które złożą się na całe menu – poczynając od przystawek, przez dania główne, na deserze kończąc. Będzie można poznać tajniki przygotowywania między innymi gehakte leber – żydowskiego kawioru, cymesu czy gefilte fisz - delikatnych pulpecików rybnych.

Warsztatom towarzyszyć będzie promocja albumu „Zapomniani. My Żydzi kresowi” Andrzeja Poleca, który przez blisko 20 lat fotografował ostatnie pokolenia żydowskich mieszkańców Podola i dawnej Galicji. Będzie okazja do spotkania i rozmowy z autorem.

Siedlisko Siódmy Las w Zawadzie zaprasza w dniach 13 – 15 stycznia. Koszt pobytu: 700 zł - w tym koszt warsztatu, 2 noclegi i pełne wyżywienie. Rezerwacje: 517 930 320.

 

Data publikacji:

Autor:

Komentarze