Słodka historia. Historia polskiej XIX-wiecznej cukiernicy

Wystawa przygotowana została z własnych zbiorów muzealnych przez Oddział Muzeum Sztuki Złotniczej. O historii produkcji cukru, przemianach form i zmianach funkcji cukiernic opowie Aniela Ryndziewicz, kustosz muzealny. Wstęp w ramach biletu do MNKD.

W polskiej obyczajowości XIX wieku wystawne uczty, tak popularne jeszcze w poprzednim stuleciu, należały już do rzadkości. Codzienne życie towarzyskie, zwłaszcza od zakończenia wojen napoleońskich, toczyło się w salonach podczas spotkań przy tzw. herbatce. I wtedy to, cukiernica – która coraz częściej zaczęła się pojawiać już około połowy XVIII wieku w związku z rozpowszechnieniem się w Polsce kawy i herbaty – zagościła na dobre na polskich stołach, zarówno bogatych dworów, jak i skromnych domów mieszczańskich. Stała się tych stołów nieodłączną ozdobą, dodając im blasku i podnosząc rangę spotkań. Ze względu na reprezentacyjny charakter wykonywano ją niemal wyłącznie ze srebra, później także z plateru. Była ona naczyniem w formie szkatułki, której formy i sposób dekoracji, kilkakrotnie zmieniały się na przestrzeni XIX wieku. Ustawiona na czterech nóżkach, zaopatrzona była w umocowane na zawiasach wieczko, zakrywające jej słodką zawartość.

Wystawa prezentowana jest codziennie w godz. 10:00-17:00 do 20 maja 2018 roku.

 

Źródło: Muzeum Nadwiślańskie

Skomentuj

Przeciągnij i upuść zdjęcia, lub kliknij

Jak chcesz dodać komentarz?

lub

Podpisz się, aby dodać komentarz

Jak chcesz dodać komentarz?

lub

lub zarejestruj się

Mapa


Pokaż stopkę