VI Kresowy Turniej Nalewek w Kiermusach

Udostępnij ten artykuł

VI Kresowy Turniej Nalewek Staropolskich odprawi się w Jantarowym Kasztelu w Kiermusach w dniu 15 września o godz. 17. Najlepszym nalewkom Kresowa Akademia Smaku przyzna certyfikaty, uwiarygadniające wyrób. Zapraszamy wszystkich uczestników dotychczasowych turniejów w Lublinie i Kazimierzu oraz nowych gości.

Kresowa Akademia Smaku w Lublinie z zadowoleniem przyjęła propozycję pana Andrzeja Żamojdy, dziedzica Dworku nad Łąkami w Kiermusach, by kolejny turniej odbył się na Podlaskich Kresach. Tym bardziej, że Kiermusy leżą koło Tykocina, jednego z najpiękniejszych miast polskich.

Co na stołach?
Gospodarze: Karczma Rzym w Kiermusach
Arcywyborne sałatki, staropolskie pasztety i pieczenie, kresowe palcówki i smalce, chleby na chrzanie pieczone i wiele niespodzianek, a w tym:
- sałatka dziedziczki
- sałatka ekonoma
- deska wędlin: pasztet z zająca, polędwica, baleron, szynka, boczek wędzony i pieczony , rolady z cielęciny i szynki wieprzowej oraz boczku
- smalec kiermusiański
- palcówka
- słonina solona i wędzona
- napoje: podpiwek po staropolsku

Goście:
Dwór Anna z Lublina (gospodarze VII Turnieju Nalewek Kresowych, 5 maj 2005)
Teatr na stołach. Cztery obrazy pejzaże ujęte w złocone ramy. Alegorie ziemiańskiego i dworskiego życia wykonane z najwyższych gatunków mięs, kasz, warzyw i owoców. Przez pejzaże popłynie struga Ciemięgą zwana zasilona ze źródełka obfitującego w sławną miodówkę.
Mistrz Włodzimierz Czerniec z Wojciechowa:
Prosię pieczone na węglach według starego przepisu z Wojciechowa marynowane, w piecu chlebowym pieczone, na ogniach na żywo w Kiermusach dochodzące wybornego smaku. A to wszystko pod garniec sławnego "Grzmotu Wojciechowa" czyli wybornej okowity z akcyzą nalanej do beczki dębowej z owocami z pól pod Kazimierzem.
Hotel AMAX - z Mikołajek
Hotel WARSZAWA z Augustowa:
Stoły uginające się od staropolskich smaków przygotowane przez najlepszych kucharzy Rzeczypospolitej.


Rzecz najważniejsza.
Kto co na turniej wystawia?

Kategoria: nalewki domowe:
Reprezentacja Kresów zza Buga:

- Żenia Marusiuk - Nalewka Kochanków
- Konrad Pormańczuk - Cytrynowa Nalew
- Paweł Sańczyk - Nalewka na orzechach
- Eryk Łabij - Nalewka Zimowa
- Lena Łukanowa - Nalewka porzeczkowa
Reprezentacja Kresów Lubelskich:
- Alina Mądzik - Nalewka wytrawna dla zdrowotności
- Grażyna Adamiak - Dereniówka kresowa
- Bartłomiej Michałowski - Nalewka malarzy
- Lech Cwalina - Pigwówka
- Jerzy Zieliński - Nalewki kazimierskie
- Dom Lipowa Dolina w Kazimierzu - Nalewki wiejskie
- Restauracja "Przepioreczka" Nałęczów - Wiśniówka
- Zbigniew Lemiech - Nalewka proboszcza
- Kazimierz Gajek - Malinówka dworska
- Włodzimierz Czerniec - Grzmot Wojciechowa
- Michał Sulkiewicz - Nalewka tatarska
Reprezentacja Kongresówki:
- Piotr Biczyk-Tarninówka
- Radosław Soszka - Porterówka
- Michał Skłodowski - Porterówka
- Radek Skłodowski - Czarny Bez
- Darek Rzosiński z Żoną - Kawowa,Wiejska
- Zdzisław M.Zasławski - Orzechówka,Likier Kawowy
- Zuzanna i Witold Cyranowiczowie - Pigwówka,Bakaliowa
- Anna i Mirosław Michaluk - Ratafia.
W turniejowe szranki staną ponadto Nalewki kiermusiańskie przez Gospodarza Andrzeja Żamojdę przysposobione i nalewki laureatów porzedniego turnieju.
Lista wódek smakowych i nalewek z akcyzą wkrótce!


regulamin i szczegóły: www.apetycik.pl

Data publikacji:

Komentarze