Profesjonalia Piwowarów i Barmanów 2009

Udostępnij ten artykuł

Producent piwa Warka, sponsor Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów, zaprasza 18. i 19. września do Kazimierza Dolnego na wyjątkowe piwne wydarzenie. W ciągu dwudniowej imprezy eksperci browarnictwa będą dzielić się wiedzą o sztuce warzenia i podawania złotego trunku.

Pierwsze Profesjonalia Piwowarów i Barmanów nieprzypadkowo odbywają się we wrześniu. Właśnie w tym czasie kończą się w Polsce coroczne zbiory chmielu, który zostanie użyty do warzenia najwyższej jakości piwa. Dwudniowa impreza jest zatem doskonałą okazją, aby świętować udane zbiory chmielu i dać wyraz piwnej pasji. A wszystko to w samym sercu polskich plantacji chmielowych, niecałe 100 km od browaru w Warce. Wydarzenie stwarza również unikalną okazję spotkania z największymi piwnymi autorytetami. Po raz pierwszy profesjonaliści browarnictwa spotkają się ze smakoszami, aby dzielić się wiedzą na temat składników, warzenia i sztuki serwowania piwa.

Pierwsza część dnia otwarcia „Profesjonaliów” to cykl zamkniętych konferencji przygotowanych
z myślą o barmanach i piwowarach. Dla nich eksperci browarnictwa poprowadzą wykłady
i prelekcje. Uroczyste otwarcie „Profesjonaliów” dla szerokiej publiczności nastąpi w piątek 18 września o godzinie 16.00. Na piątkowy wieczór organizatorzy przewidzieli konkurs dla barmanów, degustacje oraz występy kabaretów.

Magia warzenia piwa – od chmielu do kufla

Podczas drugiego dnia „Profesjonaliów” odbędą się piwne konkursy, spotkania z ekspertami, koncerty i pokazy kulinarne Roberta Sowy, znanego amatora potraw przygotowanych przy użyciu piwa. Najciekawszym elementem Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów będzie Interaktywna Ekspozycja Edukacyjna „Jak powstaje prawdzie piwo” nawiązująca do drogi, którą przemierza złoty trunek w procesie warzenia. Zgromadzeni poznają wszystkie szczegóły powstawania piwa oraz tajemnice pracy piwowarów i barmanów. Odbędą także fascynującą „piwną” podróż, w czasie której dowiedzą się o prawidłowych sposobach podawania i degustowania piwa oraz niezwykle ważnej roli chmielu. Podczas Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów, będących świętem zbiorów chmielu, to właśnie o tym składniku piwa będzie się mówiło najwięcej. Jakość chmielu doceniają miłośnicy piwa, dla których charakterystyczna goryczka jest kluczowym elementem smaku piwa. To przecież chmiel decyduje.

Najlepszy Barman i Piwowar Profesjonaliów

Chmiel decyduje o charakterystycznej goryczce i aromacie. Jednak, aby piwo było doskonałe niezbędna jest praca i zaangażowanie człowieka. Są one niezwykle ważne - począwszy od uprawy i zbiorów chmielu, przez warzenie, aż po rozlew.

- Wiele osób sądzi, że piwo robi się samo, ingerencja człowieka ogranicza się do uruchomienia maszyny warzącej piwo. W rzeczywistości jest tak, że to od człowieka, który nadzoruje cały proces warzenia piwa na każdym jego etapie zależy jakość i smak produktu - wyjaśnia Eryk Krasoń, ekspert Grupy Żywiec.

Dlatego podczas Profesjonaliów Warka, sponsor imprezy, chce pokazać, jak ważna jest praca plantatorów, piwowarów i barmanów oraz nagrodzić najlepszych z nich. Z myślą o tych, dzięki którym picie piwa jest prawdziwą przyjemnością, odbędzie się konkurs na „Najlepszego Barmana i Piwowara Profesjonaliów". Pierwszego dnia imprezy w rywalizacji o tytuł zwycięzcy zmierzą się Barmani, którzy w trzech rundach będą musieli wykazać się profesjonalizmem, refleksem i umiejętnością pracy pod presją czasu. Drugiego dnia jury wyłoni najlepszego spośród Piwowarów hobbystów. Uczestnicy konkursu będą starali się przekonać sędziów, że to właśnie oni są mistrzami w warzeniu piwa.

- Warka to piwo, które tworzą ludzie z pasją i ogromnym doświadczeniem wykorzystując do tego najwyższej jakości chmiel. Zdecydowaliśmy podzielić się naszą piwną wiedzą podczas Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów ze wszystkimi, którzy doceniają magię warzenia piwa – podsumowuje zaangażowanie marki w Profesjonalia Joanna Nowakowska, Senior Brand Manager marki Warka.


Program imprezy

piątek 18 września

16.00 
Korowód artystów, cyrkowców i animatorów wyrusza deptakiem znad Wisły w kierunku Rynku
16.25  Oficjalne otwarcie imprezy na Rynku – prowadzący Marcin Prokop i Tomasz Galiński
17.30  Dotarcie korowodu głównego namiotu produkcyjnego – otwarcie imprezy w namiocie Konkurs na najlepszego Barmana
Konkursy, programy dla publiczności, muzyka elektroniczna, degustacja piw domowych, ekspozycja edukacyjna – proces produkcji piwa
21.00  Występ kabaretu Chatelet
22.00  Występ Kabaretu Paranienormalni

sobota 19 września

14.00 
Otwarcie drugiego dnia imprezy
Konkurs na najlepszego Piwowara
Konkursy, programy dla publiczności, muzyka elektroniczna, degustacja piw domowych, ekspozycja edukacyjna – proces produkcji piwa, muzyka na żywo - występ zespołu coverovego, program kulinarny – pokazy Roberta Sowy
21.00  Występ Chóru Akademickiego Uniwersytetu Poznańskiego
Gościnny występ zespołu AUDIOFEELS

 

źródło: Grupa Żywiec S.A.

Data publikacji:

Komentarze