Kazimierski kogut w Paryżu

Udostępnij ten artykuł

W najbardziej prestiżowym i tłumnie odwiedzanym miejscu w Paryżu na placu przed ratuszem Hotel de Ville, w czasie IX Święta Chleba w dniach 13–16 maja zaprezentowali się polscy piekarze, w tym Cezary Sarzyński z Kazimierza Dolnego.

W gigantycznej piekarni umieszczonej w jednym z dwóch namiotów, kazimierski mistrz chleba wraz z polskimi, francuskimi i węgierskimi kolegami przygotowywał piekarnicze smakowitości, głównie pieczywo figuralne: koguty, kaczki, krokodyle, końskie głowy, bazyliszki i chałki. Wypieki można było kupić lub obejrzeć na wystawie polskiego pieczywa artystycznego umieszczonej w drugim namiocie wraz z ofertą turystycznych atrakcji Polski.

Wystawie towarzyszył spektakl teatru kukiełkowego z Niemiec, pt. „Piekarz Sarzyński i jego kogut z ciasta”, który kilka lat temu mogły obejrzeć i polskie dzieci w czasie „Lata Filmów” w Kazimierzu Dolnym.

Rodzime pieczywo cieszyło się ogromnym powodzeniem wśród Francuzów, o czym świadczą gratulacje, jakie złożył Polakom mer Paryża, Bertrand Delanoe.

- Polacy byli liderami na tym Święcie Chleba, na które zaproszono gościnnie nas i Węgrów dla uczczenia wejścia naszych krajów do Unii Europejskie – mówi pan Cezary Sarzyński – Tego typu pokazy służą działaniom na rzecz dobrego wizerunku Polski. Pokazaliśmy polską elegancję, zachwyciliśmy mieszkańców Paryża dobrą jakością i smakiem polskiego pieczywa.

Panu Sarzyńskiemu w wyprawie do Francji towarzyszyli młodzi pracownicy: Barbara Byszewska i Tomasz Dyrla – laureat ubiegłorocznego ogólnopolskiego konkursu piekarniczego. Oboje są absolwentami Zespołu Szkół im. Jana Koszczyca Witkiewicza w Kazimierzu Dolnym. Oprócz możliwości popisania się piekarniczym kunsztem mieli oni okazję zwiedzić Paryż pod opieką swojego mistrza.
- To był bardzo udany wyjazd – podsumowuje pan Sarzyński.

Data publikacji:

Autor:

Komentarze