Już po warsztatach. Czas na Babie Lato

zobacz więcej (28)

Na Grodzisku Żmijowiska znów tętni życie. Ostatni tydzień sierpnia upłynął pod hasłem Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, zaś już w najbliższą niedzielę kolejne wydarzenie: Babie Lato.

Za nami już trzynasta edycja Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, które corocznie odbywają się na Grodzisku w Żmijowiskach, oddziale Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. I jak co roku podczas warsztatów a terenie dawnego grodu, znów tętniło życie. Każdy uczestnik, ale także przypadkowy turysta mógł podpatrzeć jak żyli dawni Słowianie, co jedli, jak gotowali, jakich produktów używali i czym się zajmowali na co dzień.


W programie były to m.in. puszczańskie zajęcia, jak szycie pojemników z kory brzozy czy konstruowanie palącego się ponad dobę ogniska – bez podkładania opału – metodą syberyjskich łowców, poszukiwanie jadalnych roślin i ziół, szkliwienie naczyń ceramicznych metodą średniowieczną, wytwarzanie potażu, sycenie miodu czy wreszcie budowa i uruchomienie świdra ogniowego do rytualnego niecenia ognia, napędzanego siłą kilku osób.

Nowością były bez wątpienia próby wytwarzanie szkła, które wzbudzały spore zainteresowanie…

- Tym razem podjęliśmy próbę otrzymania szkła gospodarczego metodą opisaną przez Teofila Prezbitera z przełomu XI i XII wieku, z popiołu z drewna bukowego oraz z piasku – mówi Jarosław Michałek. – Piasek pozyskaliśmy z lokalnych źródeł, z wydmy w Kosiorowie, a popiół otrzymaliśmy z glinianego paleniska, które znajduje się w jednej z chat. I w ten sposób, poprzez zmieszanie w odpowiednim stosunku tych dwóch składników, zgodnie z przepisem umieściliśmy to w tyglach w piecu. Zależało nam na otrzymaniu odpowiednich warunków, czyli  atmosfery redukcyjnej, bo szkło jest bardzo czułe na atmosferę.
Niestety w związku z niesprzyjającą pogodą, eksperyment nie powiódł się. Zabrakło silnego wiatru, który pomógłby podnieść temperaturę. Jednak jak tłumaczą badacze, próba zostanie ponowiona. Tym razem jednak prawdopodobnie w domowym zaciszu.

- Jak to archeologiczne eksperymenty – jedne osiągnęły zakładany cel, inne powiodły się częściowo, jeszcze inne wytyczyły nowe kierunki działań, gdyż jak mawia lubelski archeolog Jan Gurba: "Wynik negatywny też jest wynikiem pozytywnym" – mówi Paweł Lis. – Interesujący wydaje się eksperyment, który został zapoczątkowany teraz, a zakończy się za rok, czyli próba przechowywania żywności: zboża, tłuszczu, mięsa, sera w jamach ziemnych.

Na tym jednak nie koniec. Już w najbliższą niedzielę, 10 września o godzinie 16.00 na Grodzisku Żmijowiska odbędzie się kolejne ciekawe wydarzenie, czyli Babie Lato organizowane w ramach obchodów 25. Europejskich Dni Dziedzictwa. Wstęp jest wolny. A w programie znajduje się m.in. oprowadzanie po skansenie archeologicznym, pokazy wczesnośredniowiecznych wojów – Stowarzyszenie Chorągiew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej, pokaz historycznego szklarstwa – Marek Jargilo (Glass Studio) oraz poczęstunek przy ognisku.

Skomentuj

Przeciągnij i upuść zdjęcia, lub kliknij

Jak chcesz dodać komentarz?

lub

Podpisz się, aby dodać komentarz

Jak chcesz dodać komentarz?

lub

lub zarejestruj się


Mapa

Muzea

Grodzisko Żmijowiska


Zobacz także

Najbliższe oferty specjalne

Weekend listopadowy 11-12 listopada 2017 to dobry moment na krótki wypad za miasto. Zrelaksuj się w jednym z naszych obiektów. Zobacz oferty specjalne przygotowane na ten czas.
Przyszłości nie przepowiadamy, ale możemy pomóc Ci zorganizować niezapomniany wyjazd Andrzejkowy. Sprawdź naszą ofertę noclegową przygotowaną specjalnie na Andrzejki 2017.
Pokaż stopkę